Egyetemfoglalók: Addig tüntetünk, amíg nem lesz eredménye

2013. február 15. 12:56

A Hallgatói Hálózatból kinőtt, önmagát Egyetemfoglalóknak nevező mozgalom tagjai azt szeretnék, hogy a felsőoktatás minőségi maradjon; és abban részt vehessenek azok is, akiknek nem olyan jó az anyagi helyzetük ahhoz, hogy tandíjat fizessenek.

2013. február 15. 12:56

A Hallgatói Hálózatból (HaHa) kinőtt, önmagát Egyetemfoglalóknak nevező mozgalom tagjai addig tüntetnek, amíg az nem vezet eredményre – mondta Kiss Nándor, a mozgalom egyik tagja pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. Közlése szerint azt szeretnék, hogy a felsőoktatás minőségi maradjon, abban részt vehessenek azok is, akiknek nem olyan jó az anyagi helyzetük ahhoz, hogy tandíjat fizessenek. Szerinte a forráskivonásokkal a szegényeknek kevesebb esélyük lesz bejutni a felsőoktatásba, ezért tovább folytatják tiltakozásaikat.

Az Egyetemfoglalók olyan felsőoktatást szeretnének, amelynek átlátható szociális és tanulmányi ösztöndíjrendszere van – jegyezte meg. Szilveszter Klára, a Középiskolai Hálózat tagja elmondta, hogy péntek délutáni, budapesti tiltakozó akciójukon „eltemetik a közoktatást”. Kitért arra, hogy a mozgalom tagjai csak olyan órákra mennek be, amelyekre a tanárok engedélyt adnak nekik. Ha ezt megkapták, akkor felhívják a figyelmet arra, „a felsőoktatásban folyamatos rombolások vannak”. Megemlítette, a HaHa által közzétett hat pont teljesítését továbbra is követelik, és nem értenek egyet azzal, hogy az alaptörvényben szerepeljen a hallgatói szerződés és a kancellár intézményének bevezetése.

Annak a véleményének is hangot adott, hogy a hallgatói szerződés miatt a diákok rögtön az érettségi után elhagyják majd az országot, a kancellári tisztség bevezetésével pedig az egyetemek, főiskolák autonómiáját korlátozzák. Hozzátette: az Oktatói Hálózat kifejezetten kérte, hogy látogassák az óráikat, ugyanakkor sok tanár félti az állását, ezért nem mernek nyíltan állást foglalni mellettük - jegyezte meg. A HaHa decemberben, hatpontos petícióban követelte a keretszámok „legalább a 2011-es szintre” való visszaállítását, a felsőoktatásból történt forráskivonás megszüntetését és az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződések eltörlését, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, valamint azt, hogy ez utóbbi biztosítsa a szegényebb családok gyermekeinek bejutását a felsőoktatási intézményekbe.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kvasztics Fedor
2013. február 15. 17:40
Hányan álltak a HaHa mellé? Melyik egyetemről? Nem hiszem, hogy nagy sikereik lennének. Ugyanolyan erőszakosan terrorizálnak, mint annak idején a fényes szelek nenzedéke - előttük meg a nyilasok. Jancsó Miklós Fényes szelek című filmjében nagyon jól bemutatta ezt. Azon kívül el kéne gondolkodni a lehetetlenné tett előadások miatti kártérítésen, hiszen sok hallgató fizetett ezekért. Továbbá megnézném, hogy ezek a hőbörgők hogyan teljesítik a félévi követelményeket. Odafigyelnek erre az oktatók? Zárhelyiket megírják? Tartanak katalógust a hiányzók ellenőrzésére? Vagy baráti alapon megkapják a félévi aláírást csak úgy, haveri alapon? Arra is kíváncsi lennék, hogyan teljesítenek a vizsgákon, vagy érdemeik elismeréseként átengedik őket?
ördöngös pepecselés
2013. február 15. 15:41
ez mostmár kezd terrorizmusba hajlani értem én hogy a kormány nem akarja pofán vágni őket mert arra játszanak de vannak még emberek ebben az országban akik már unják a balliberált terrort szerintem lépni kéne és minimum azonnali elbocsátást kell kezdeményezni a hőzöngők ellen. Ha oktatók akkor az állásukból ha diákok akkor az egyetemről teljes kártérítéssel az adófizetők fele
buddhafoga
2013. február 15. 15:25
Az amerikai pénzelőitek necsak a léhütéseteket finanszírozza, inkább száljanak be a magyar okatatás finanszozásába...
GV0917
2013. február 15. 15:13
Azt nem értem,minek bevonni a középiskolásokat?Őket még nem fertőzte meg a renitensek önimádó szabados(nem szabadságot mondtam)Bázisdemokrata szellemisége. Azt jósolják az" egyetemfoglalók",hogy a középiskolások érettségi után azonnal külföldre mennek majd!Ha Ha Ha! No mit gondolsz kis "honorácior jelölt"miért van óceán Amerika és Európa között?"Hogy oda ne rohanjak!"!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!