Bizottsági igen az E.ON-gázüzletág miatti módosításra

2013. február 11. 21:41

Általános vitára alkalmasnak találta az idei költségvetésnek az E.ON-gázüzletág megvásárlása miatti módosításáról szóló törvényjavaslatot hétfő esti ülésén a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága.

2013. február 11. 21:41

Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyonpolitikáért felelős államtitkára elmondta: a törvényjavaslat szerint az állam készfizető kezesként felel az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek az E.ON SE-vel kötött adásvételi szerződésből eredő, legfeljebb 875 millió eurónak megfelelő forintösszeg, plusz a készletek megvásárlása miatt legfeljebb 90 milliárd forint fizetési kötelezettsége teljesítéséért.

A bizottság a kormánypárti képviselők 11 igen, az MSZP-s képviselők két nem, és a Jobbik egy tartózkodó szavazata mellett találta általános vitára alkalmasnak a javaslatot. Az államtitkár elmondta, hogy a legkésőbb 2013. szeptember 30-ig fennálló állami készfizető kezesség az E.ON Földgáz Trade Földgázkereskedő Zrt. és az E.ON Földgáz Storage Földgáztároló Zrt. részesedéseinek megvásárlására, illetve a társaságok tevékenységéhez kapcsolódó készletek megvásárlására vonatkozik. 

Hegmanné Nemes Sára leszögezte: az állami kezességvállalás a 2013-as költségvetési egyensúlyt nem fogja befolyásolni. Szekeres Imre (MSZP) hangsúlyozta: helyesnek tartják azt a célt, hogy magyar vállalat vegyen gázt és azt tárolni tudja Magyarországon, de ehhez nem kell megvásárolni az E.ON cégeit, mert minimális költséggel ugyanez biztosítható. A szocialista frakció azért nem tartja általános vitára alkalmasnak a javaslatot, mert úgy véli, „felesleges pénzkidobás” az E.ON megvétele. Ugyanez a cél például az MVM profiljának kibővítésével is megoldható lett volna – fűzte hozzá Szekeres Imre. 

Babák Mihály (Fidesz) szerint a hibákat a szocialista-szabaddemokrata kormány követte el: ha nem adták volna el a gázüzletágat, ma nem ilyen árak lennének. Szekeres Imre felvetésére példaként említette, hogy egy lakásnál sem mindegy, hogy a benne lakónak tulajdona-e vagy csak bérli azt. Az E.ON gázüzletágának megvásárlásával a kormány célja, hogy ami vagyona van az országnak, azt saját maga birtokolja – emelte ki a képviselő. Z. Kárpát Dániel (Jobbik) kiemelte: a Jobbik támogatja a stratégiai ágazatok teljes vagy részben történő visszaszerzését. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy míg az E.ON-részesedés kapcsán 340 millió euróról szóltak az első értékbecslések, a kormány a hírek szerint mintegy 875 millió euróért veszi meg az E.ON két cégét, Trade-et, és a Földgáz Storage-t, így jó lenne tudni, miből adódik a két összeg közötti különbség. 

Hegmanné Nemes Sára reagálásában elmondta: a legfeljebb 875 millió eurót az eladó kérte, amely összeget neves pénzügyi és jogi szakértői irodák támasztanak alá. Dancsó József (Fidesz) szerint az állami készfizető kezességvállalás egy zárt, logikus, pusztán pénzügytechnikai lépés. Nyikos László (Jobbik) ezzel ugyanakkor nem értett egyet, hangsúlyozva, hogy ha be kellene váltani a kezességet, akkor felborulna a költségvetés egyensúlya. Elmondta: a törvényjavaslat indoklása hiányos, a kormány nem ad elegendő információt ahhoz, hogy egy „átlag képviselő” felelősségteljes döntést tudjon hozni a kérdésben. 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pimepime
2013. február 12. 08:54
A JOBBIK MÁR MEGINT CIGÁNYOZIK, ZSIDÓZIK!!!!!!!!!!!!! Öööööööö.....vagy mégse?
ballada
2013. február 12. 01:21
"Szekeres Imre (MSZP) hangsúlyozta: helyesnek tartják azt a célt, hogy magyar vállalat vegyen gázt és azt tárolni tudja Magyarországon, de ehhez nem kell megvásárolni az E.ON cégeit, mert minimális költséggel ugyanez biztosítható." Mindig a szoci fejekből pattanak ki a nagy ökörségek,először a gázt mindig vették ,másodszor saját hazánkban legyünk gáztároló tulajdonosok ,ne idegen multi diktálja a bérleti díjat holott magyar földben van építve.Multi idegenek támogatása a szekeres féle ökörség Ekkora hülyét mint a szekeres ritka nagy marha.Nem első eset a szocik találmánya ,eladták a tv székházat idegeneknek aztán visszabérelték drágán.Ilyenkor szekeres jól becsiccsent a garatra, szocik soha nem tudnak hasznosat a gazdaságnak értékeset kitalálni,nem csoda hogy Magyarországot csődbe kormányozták.
Laibach
2013. február 11. 23:09
".A fideszes Dancsó József parlamenti képviselő hétfőn egy bizottsági ülésen azt mondta, hogy "a gazdasági növekedés akkor is növekedés, ha történetesen negatív". Megkérdeztük, ezt mégis hogyan értette: http://hvg.hu/video/20120912_negativ_novekedes
Viktus
2013. február 11. 22:39
Ez ám a meglepetés. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!