Beindult a székelyzászló-ipar

2013. február 15. 10:44

A Krónika.ro beszámolója szerint az elmúlt hetek botrányai következtében jelentősen megnőtt a kereslet a székely zászlók iránt, de más nemzeti jelképekből is több fogy. A felfokozott igény miatt egyre többen készítenek zászlókat, amelyek nem mindig megfelelő minőségűek vagy színűek.

2013. február 15. 10:44

A Krónika erdélyi magyar napilap szerint az elmúlt hetek eseményei következtében rendkívüli módon megnőtt a székely zászló iránti kereslet a Székelyföldön. A lap pénteki összeállításából kiderült, hogy a zászlót általában az erdélyi magyar politikai szervezetek székházában lehet megvásárolni, de a legtöbb helyről a megnövekedett kereslet következtében kifogyott. A székely zászlókat a szervezetek egy gyergyócsomafalvi kézműves műhelytől és a csíkszeredai Csibész Alapítványtól rendelik meg, de az utóbbi időszakban egyre többen láttak neki a zászlókészítésnek, és nem megfelelő minőségű vagy színű zászlók is megjelentek.

Kolumbán Imre, a Csibész Alapítvány igazgatója a Krónikának elmondta, hogy naponta 60-70 zászlót tudnak elkészíteni. A hozzájuk forduló személyeket azonnal kiszolgálják, a pártoknak, szervezeteknek azonban gyakorta várniuk kell, míg egy-egy nagyobb tétel elkészül. Gazda Zoltán, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) sepsiszéki elnöke szerint az SZNT irodáiban nemcsak a zászlót, hanem a gépkocsikra ragasztható, Székelyföld térképét ábrázoló Sic feliratú matricát, és az SZNT autonómiastatútum-tervezetét is meg lehet vásárolni. Az SZNT helyi vezetője szerint egyre gyakrabban kérik tőlük magyarországi gyártók is a zászló pontos méreteit, színeinek kódszámát. Veress Dávid, az Édes Anyanyelvünkért Szövetség elnöke arról számolt be, hogy nemcsak a székely, hanem a magyar nemzeti jelképek iránt is megugrott a kereslet. „A román média ingyen népszerűsíti történelmi szimbólumainkat. Jót tett az ügynek a szópárbaj, mert a székely zászló kérdése akarva-akaratlanul elválaszthatatlan a nemzeti törekvésektől” – vélte az anyanyelvápoló, aki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) csíkszeredai szervezeténél forgalmazza a szimbólumokat.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarackos
2013. február 15. 12:47
A "nemzeti"-ügynek van egy ilyen dimenziója is. Egész iparág települt rá. Uaz mint a holobiznisz...
gfischer
2013. február 15. 12:12
Magyar meg székely zászlók mögött a mások lapulanak. Vagy hőbörögnek. Meg pénzelnek.
orbán(c)
2013. február 15. 11:25
Ennyi hülyét.
Viktus
2013. február 15. 11:23
Nemzeti biznisz ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!