Az oktatáspolitikáról vitatkoztak az ATV-ben

2013. február 18. 15:16

A Professzorok Batthyányi Köre, az IKSZ, a Hallgatói és az Oktatói Hálózat egy-egy képviselője vitatkozott az oktatáspolitika jelenlegi irányvonaláról.

2013. február 18. 15:16

Mindszenty Andrea, a Professzorok Batthyány Körének tagja az ATV Szabad Szemmel című műsorában elmondta, nem változott meg a véleményük a korábbiakhoz képest, továbbra sem támogatják a tandíjat. A diákhitel lehetőséget biztosít mindenki számára, hogy tanulmányait finanszírozni tudja – tette hozzá. Csontos Sandra, az IKSZ oktatási kabinetvezetője szintén úgy vélte, hogy jelenleg nincs szó tandíjról, „ha valaki jól teljesít, államilag finanszírozott formában be tud kerülni” – jelentette ki.

Ezzel szemben a HaHá-t képviselő Barabás Richárd Pokorni szavait idézte, miszerint csak a tandíj neve változott, és úgy vélekedett: káros az, hogy egyes szakokon a többitől eltérően húznak határvonalat. Mint mondta, szerinte hagyni kellene, hogy a piac döntsön a felsőoktatásba való bekerülésről. Mindszenty Andrea viszont cáfolt, szerinte nem lehet az oktatást aktuális piaci igényekhez igazítani. Barabás közbevetette, hogy egyetért, ők is épp ezt az álláspontot képviselik, a piac szabályozását itt viszont úgy értette, hogy a felsőoktatásba bekerülők maguk be tudják határolni, melyik szak minősül piacképesnek.

Az Oktatói Hálózatot képviselő Hermann György kijelentette, az a baj az államilag meghúzott keretszámokkal, hogy minden egyes egyetemre vonatkoznak, így a magasabb presztízsű intézményekbe többen fognak jelentkezni. Szerinte ennek a vidéki főiskolák fogják kárát látni. Csontos feltette a kérdést, hogy ez talán eddig nem így volt, mire Hermann kijelentette: csak ezt a rossz tendenciát fogják tovább torzítani.

A felvételi eltörlésével és a fejpénz alapú támogatással az egyetemek hozzájárultak a hallgatók frusztrálódásához – jelentette ki Mindszenty, aki szerint az utóvizsgák tömkelege és az oktatói személyzet terhelése a továbbiakban nem tartható fenn. Barabás ugyanakkor elmondta, hogy szerinte mindenkinek joga van oda menni, ahova szeretne, és helytelen dolog pont a legkedveltebb szakokra való bekerülést megnehezíteni. Csontos Sandra erre felvetette, hogy a gazdasági szereplőket mégsem lehet kihagyni a kérdésből, mire Barabás elmondta, hogy szerinte sem, de ezt ösztöndíj-rendszereken keresztül kell megoldani.

Szóba került a hallgatói szerződés is: Mindszenty szerint nem a fizetés a legfontosabb, és támogatandó az intézmény, melyet nem lehet röghöz kötésnek nevezni. Mint mondta, ennek stratégiailag valóban az Alaptörvényben van a helye, és tenni kell igenis az ellen, hogy olyan kevés itthon a fizikatanár, viszont túlképzés van menedzserekből és jogászokból. Barabás Richárd kételkedett: szerinte nem dolga ezt az Alaptörvénynek szabályoznia; Hermann pedig elmondta, hogy ez az intézmény az Európai Unió országai számára ismeretlen.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csadtoselemér
2013. február 19. 13:03
Ez a "gyere ide, én sem megyek sehova" stílusú beszélgetés. Szerintem egyik szereplő sem tudja, hogy mit is képvisel. Ez nem volt vita, tulajdonképp mindenben egyetértettek. De akkor a Haha miért is tüntet hetek óta?
Sovereign
2013. február 19. 09:25
Teljesen értelmetlen, parttalan vita. 1) 17 percben 4 ember miről tud beszélni? átlagidő: 4 perc 1 emberre. 4 perc alatt mit lehet elmondani? 2) az ikszes meg batthyány-körös mit kerestek ott? nem kormányzati szereplők, nem ők vezették be ezt a rendszert a batthyány-körösről látszott hogy fogalma sincs miről beszél, az aranyos pofikát meg nyilván figyelemelterelőnek rakták be. az iksz-nek mi köze a tandíjhoz, ill. amostani oktatási rendszerhez? 3)A Jobbikot miért nem hívták meg? egy kerekasztal akkor kerek, ha az összes politikai szereplő ott van. tudom, ez cionszekta tévéje, de akkor meg nem kell kerekasztal-beszélgetéseket rendezni. Összefglalva: egy nagy szar volt az egész.
istimester
2013. február 19. 01:37
Nagyon jó csaj :))
Kristóf
2013. február 18. 19:29
Nagyon helyes,hogy ők vitatkoznak.A jobbiknak itt senki sem osztott lapot,nekik nincs beleszólásuk.A 2014-es választás kétesélyes,orbán és a baloldal között fog eldőlni.Nagy tömegeket csak a ,milla és a békemenet tud megmozgatni,a jobbik nem tud tszázereket kivinni az utcára mint régen Csurka vagy torgyán.Magyarországon kétpólusú a politika.Persze remélem azért minnél több fityiszes fog átszavazni a jobbikra és az egységes baloldal veri a megosztott jobboldalt.Szóval "hajrá jobbik",hasznos segítség vagytok nekünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!