A HÖOK visszavonatná az alaptörvény felsőoktatást érintő módosításait

2013. február 11. 13:42

Nagy Dávid HÖOK-elnök leszögezte: a szervezet nem tudott a hallgatói szerződés elemeinek tervezett, alaptörvényben történő rögzítéséről, és továbbra is elutasítja a „kényszeren alapuló röghöz kötést”.

2013. február 11. 13:42

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) nem tudott a hallgatói szerződés elemeinek tervezett, alaptörvényben történő rögzítéséről, továbbra is elutasítja a „kényszeren alapuló röghöz kötést” és kéri a felsőoktatást érintő cikkelyek visszavonását – közölte a szervezet elnöke. Nagy Dávid közleményében kiemelte: a szerződésről a minisztériummal folytatott egyeztetések során a HÖOK többször jelezte, hogy az Európai Unió hivatalos álláspontjának, valamint a vonatkozó statisztikai mutatók ismeretében tud javaslatokat tenni a témához. Ezen egyeztetések során a kormányzat kizárólag az elvi elvárások fenntartására és nem a röghöz kötés technikai megvalósítására – alaptörvénybe foglalására – tett utalást. A hallgatói szerződés intézménye a jelenleg hatályos alaptörvénybe ütközik, bizonyosan ez az oka az alaptörvény módosítására tett kísérletnek – szögezte le ismét a HÖOK elnöke. 

Nagy Dávid szerint érezhető a társadalom egy részének igénye, hogy a tandíjmentesen megszerzett diploma mögött rejlő tudás az ország határain belül is kamatozzon. Véleményük szerint azonban a diplomások kivándorlása általánosságban nem bizonyított, a szakterületi kivándorlás pedig a hallgatói szerződés kényszerítő eszközével nem oldható meg. Ezen felül méltatlannak tartják, hogy egy vitatott társadalmi kérdés tekintetében a kormányzat a saját álláspontját alaptörvényben kívánja rögzíteni. A HÖOK a fentiek alapján, újfent határozottan elutasítja „a kényszeren alapuló röghöz kötést”, kéri az Európa Unió által indított vizsgálat hivatalos eredményének közzétételét és a tervezett alkotmánymódosítás felsőoktatást érintő cikkeinek azonnali visszavonását. Hozzátette: továbbra is támogatják a témában szerveződő békés, pártpolitikától mentes hallgatói megmozdulásokat, így a Hallgatói Hálózat hétfői demonstrációját is.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luga
2013. február 11. 14:48
Lehet, hogy vitatott társadalmi kérdés, de abban egyetértés van, hogy nincs nagy kedve a magyar adófizetőknek a gazdag nyugati országok számára ingyen, és bérmentve diplomásokat képezni.
a púpos
2013. február 11. 14:16
Zavarják már el a pi---ba, ezeket a bohócokat
ördöngös pepecselés
2013. február 11. 14:13
én a kormány helyében nem engednék egy tapodtat sem , módosítanám az alaptörvényt és a legközelebbi időpontra kiírnám az új választást hogy fagyjon a haha a szájukra
pitypang1125
2013. február 11. 13:58
Ha nem tetszik akkor tandíjat nektek, és a hallgatói létszámot lecsökkenteni, olyan elvek alapján, hogy csak az odavaló értelmes, és tanulni vágyó egyének kerülhessenek be! És akkor semmi szükség a hallgatói szerződésre! Lehet választani okoskák!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!