Varga elgondolkodna a nemzetgazdasági miniszterségen

2013. január 21. 07:53

Ha Matolcsy György jegybankelnök lesz, Varga Mihály elgondolkodna azon, hogy elvállalja a nemzetgazdasági tárca vezetését. A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter az ATV-ben azt mondta, nem zajlanak hivatalos tárgyalások az IMF-fel.

2013. január 21. 07:53

Varga Mihály szerint a magyar kormány fenntartja álláspontját, elővigyázatossági hitelmegállapodásra törekszik a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), jelenleg azonban egyeztetések folynak, hivatalos hiteltárgyalások nem zajlanak.

Varga Mihály ezt az ATV Szabad szemmel című műsorában mondta vasárnap este, hozzátéve, Magyarország olyan megállapodást szeretne kötni a valutaalappal, amilyet Lengyelországgal kötött az IMF.

A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége január 16-tól tárgyal Magyarországon, de most a küldöttség az IMF alapokmányának IV. cikkelye szerint vizsgálja a magyar gazdaság folyamatait, és nézi át a 2008-as hitelmegállapodás teljesülését.

Varga Mihály kitért arra: annak előfeltétele, hogy hivatalos tárgyalások induljanak az IMF és Magyarország között, az, hogy fontos kérdésekben azonos álláspontra tudjanak jutni, ez jelenleg nincs meg. A növekedés ügyében eltérnek az álláspontok, de nem zárható ki, hogy ez egy-két héten vagy egy-két hónapon belül ne változhatna meg.

Varga Mihály elmondta: az itt-tartózkodó IMF-küldöttség tagjai szerint Magyarországnak már nem a fiskális egyensúly megteremtése a fő problémája, hanem az, miből lesz itt növekedés, miből lesznek itt új munkahelyek.

A tárca nélküli miniszter szerint az IMF és az EU is elismeri, hogy az államháztartás GDP-arányos hiánya 3 százalék alatt tartható, de a növekedés lehetőségeinek megítélésében eltérőek a vélemények. Kifejtette: az IMF szakértői úgy vélik, azért nincs növekedés, mert nincsenek beruházások, a beruházásokhoz a hitelezésnek be kellene indulnia, azért nincs hitelezés, mert túl magasak a bankokra kivetett adók. A magyar kormány azt mondja, hogy sokféle tényezőn múlik a növekedés beindulása.

Arról is szólt Varga Mihály az interjúban egy kérdés kapcsán, hogy továbbra is cél a magyar államadósság szintjének mérséklése, az államadósság kamatterheinek csökkentése.

Egy másik kérdésre azt válaszolta a tárca nélküli miniszter: a forint esetleges gyengítését kifejezetten veszélyesnek tartaná, mivel Magyarországon a lakosság, a vállalkozói szektor és az állam is jelentős devizaadósságot halmozott fel. Emellett a 2013-as központi költségvetést is 285 forint/euró árfolyamot alapul véve állították össze, ez még az exportáló cégeknek és a devizában eladósodottaknak is jónak mondható.

A Matolcsy György esetleges jegybankelnökké kinevezését feszegető riporteri kérdésre azt felelte: „a miniszterelnöknek a jogosítványa, hogy jelöljön jegybankelnöknek személyt”. Annyit mondott: „nagyon bízom benne, hogy március 3-án, amikor új vezetője lesz a jegybanknak, az olyan személy lesz, akivel a kormányzat együtt tud működni a legfontosabb gazdasági célok teljesítéséért”.

Arra a kérdésre, ha esetleg Matolcsy György jegybankelnök lesz, elvállalja-e a nemzetgazdasági miniszteri posztot, úgy válaszolt: ha ez reális kérdésként felmerül, azon el fog gondolkodni.

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viktus
2013. január 21. 12:58
A lengyel gazdaság fellendülésnek indul A második félévben fellendülésnek indulhat a lengyel gazdaság. Jacek Rostowski az ország pénzügyminisztere hétfőn azt mondta, hogy az első félév még gyenge lesz, de aztán javulni fog a helyzet, miután az euróövezeti válság negatív hatásai már nem lesznek érzékelhetők. A lengyel jegybank az idén 1,5 százalékos, jövőre 2,3 százalékos növekedéssel számol. Lengyelországban a hazai össztermék 1,4 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a 2011. évi 4,6 százalékos növekedést követően. - Ilyen az, ha v.hol nem a szocik kormányoznak ...
Viktus
2013. január 21. 12:06
Üres zsebből osztogatna Orbán Három hét alatt veszélybe került a kínkeservesen összerakott idei költségvetés néhány fontos tétele. Tavasszal új megszorítás jöhet. http://www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20130118-maris-elesednek-a-koltsegvetesi-bombak.html Tavasszal jön Gyuri bedobja a tartalékokat ... aztán meg a cumi jön ...
Felebarát
2013. január 21. 11:52
http://www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20130118-maris-elesednek-a-koltsegvetesi-bombak.html
tarackos
2013. január 21. 11:36
Ugyan Misi, nem gondokodsz te semmit hanem végrehajtod az elsőtitkár elvtárs utasítását. Kár itt játszani az agyad...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!