Nem kriminalizálná a hajléktalankérdést a Jobbik

2013. január 07. 14:01

Nem a kriminalizálás a megoldás a párt szerint a hajléktalanság problémájára. A Jobbik úgy gondolja: szükség lenne valamilyen jellegű kényszerintézkedésre,.

2013. január 07. 14:01

A Jobbik szerint nem a kriminalizálás a megoldás a hajléktalanság problémájára, az utcán lakó, segítségre szoruló embereknél azonban szükség lenne valamilyen jellegű kényszerintézkedésre, hogy szakszerű segítségnyújtásban részesüljenek. Vágó Sebestyén, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében arra regált, hogy Tarlós István főpolgármester a napokban aluljárószemlére hívta az ombudsmant. Azt írta, valóban alaptörvény-ellenes és nem is elfogadható megoldás egy szociális helyzet általános érvényű kriminalizálása, felelőssé a problémáért az elmúlt húsz év kormányai tehetők.

Szerinte a fedél nélkülieket nagyjából két nagy csoportra lehet osztani: azokra az emberekre, akik a szociális és gazdasági kormányzás következtében nehéz helyzetbe kerültek, akiknél egyértelműen önerejükből vagy megfelelő utcai szociális munka segítségével ez az állapot ténylegesen átmeneti, és akik a körülményekhez képest az alapvető emberi normákat betartják, ügyelnek a higiéniára és jelenlétükkel legtöbbször visszatetszést sem keltenek az emberekben.

A másik kategória az „utcalakók” csoportja, akik ténylegesen erre az életformára szocializálódtak, és ennek következtében inkább nevezhetők segítségre szoruló beteg embereknek, mint az általános segítő eszközökkel támogatható rászorulóknak – folytatta Vágó Sebestyén, aki szerint az ő esetükben valamilyen jellegű kényszerintézkedés szükséges lenne. Számukra az alacsony küszöbű szállásoknál egy még alacsonyabb küszöbű szálláshelyet kellene létrehozni (például elhagyott MÁV-épületekben, laktanyákban), ahol megfelelő egészségügyi, szociális szakemberek segítségével talán esélyük lehetne a gyógyulásra – véli. Megjegyezte, ezen intézmények igénybevétele nem szabad választás lehetősége lenne, de mégis szakszerű segítségnyújtásban részesülnének, és nem a rendvédelmi szervek „gondoskodnának” róluk.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. január 08. 19:35
"""Megjegyezte, ezen intézmények igénybevétele nem szabad választás lehetősége lenne, de mégis szakszerű segítségnyújtásban részesülnének, és nem a rendvédelmi szervek „gondoskodnának” róluk."" Ez volt, mielőtt az AB elkaszálta!!! Szeretetszolgálatok csináltak szálláshelyeket.
eteterezs
2013. január 08. 19:23
próbálják pozitívabbra varázsolni a róluk kialakult képet, de kár a gőzért... NEM kérünk belőletek! kétszínű egy banda...
karika01
2013. január 08. 12:09
Egyetértek az előttem szólóval! Ez tényleg vicc kategória, még porhintésnek is kevés annak tudatában, mi mindent tett le a párt az asztalra, akár csak az elmúlt 1 évben! Kíváncsian várom a következő, talán még ennél is hitelesebb ötletüket..
Marion
2013. január 08. 11:03
ÓÓÓÓóóó, hogy ez a jobbik mennyire "emberbarát"... Kár hogy eddig a felszólalásaikkal és botrányaikkal éppen az ellenkezőjét bizonyították. Elég hiteltelen amikor szociális ügyben szólalnak meg... De hát valamennyire érthető. Egyre közelebb vannak a szavazások. Kell a propa... Vona ugye árvaházat is fog látogatni? Lécci-lécci!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!