Markó: A magyarság érdeke miatt állapodott meg az RMDSZ az USL-lel

2013. január 07. 10:55

Markó Béla szerint ha az USL betartotta volna a választások előtt kötött megállapodást, az az RMDSZ kormányzati pozícióba került volna, és jó helyzetet lehetett volna teremteni az erdélyi magyarság számára.

2013. január 07. 10:55

A romániai magyarság érdekét szolgálta az a megállapodás, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a választások előtt kötött a kormányzó Szociálliberális Szövetséggel (USL) – jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke. A politikus az Erdélyi Magyar Televízió (ETV) egyik adásában beszélt erről – derül ki az ETV hétfői közleményéből. Markó Béla hozzátette: amennyiben ezt betartotta volna a román fél, az RMDSZ kormányzati pozícióba került volna, és jó helyzetet lehetett volna teremteni az erdélyi magyarság számára.

A politikus rámutatott: az RMDSZ-nek tárgyalnia kell a román kormánykoalícióval, ugyanis meg kell akadályoznia, hogy olyan közigazgatási területi felosztás szülessen, amely megszünteti a magyar többségű megyéket. Aláhúzta, nem titkos, hanem bizalmas volt a megállapodás, mert az USL vezetői nem tartották hasznosnak a választási kampányban az RMDSZ-el való megállapodás nyilvánosságra hozatalát. Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ 1996-ban is a választások előtt kötött megállapodás alapján lépett kormányra az egykori Demokratikus Konvencióval azzal a különbséggel, hogy az akkori román kormánypártok betartották az egyezséget.

Rámutatott, az USL vezetőivel folytatott megbeszéléseken szóvá is tette, hogy az egyezség felrúgásával olyan előzménytelen helyzetet teremtenek, amelynek nem látni a végét, hiszen mostantól fogva miért is írjon alá valaki is egy egyezséget, ha az írott szót nem kell betartani – mondta Markó Béla. Mindezek ellenére az RMDSZ a konstruktív ellenzékiséget választja, és a magyar közösséget, valamint általában a romániai társadalmat érintő fontos kérdésekben a továbbiakban is konzultálni kíván a kormányoldallal – tette hozzá.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2013. január 07. 12:53
A hataloméhség saját nemzetük elárulására is képessé teszi ezeket. Nehezen lehet megérteni, hogy az erdélyi magyarok még nem ismerték meg elégé, nem ismerték ki Gyurcsány ottani alteregóját.
Nagytestver
2013. január 07. 11:52
Markovics! 22 ev nem volt eleg az erdelyi magyarsag helyzetenek javitasara? Markovics! Hulyenek nezel? A te es kommunista, arulo elvtarsaid helyzete lett csak rosszabb, szegyentelen!
sufnik
2013. január 07. 11:20
A gerinc és az észosztásnál a románok lógtak! (az óráról….)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!