LMP: Nincs foglalkoztatáspolitikai víziója a kormánynak

2013. január 15. 11:47

A párt hamarosan egy zöldmunkahely-teremtési koncepciót mutat be. Az LMP véleménye szerint a kormánynak semmiféle foglalkoztatáspolitikai víziója nincs.

2013. január 15. 11:47

Az LMP véleménye szerint a kormánynak semmiféle foglalkoztatáspolitikai víziója nincs – mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Szél Bernadett, jelezve, hogy pártja hamarosan egy zöldmunkahely-teremtési koncepciót mutat be. A kabinet intézkedéseit bíráló ellenzéki képviselő úgy értékelte, a munkahelyvédelmi akcióterv drága és nem is megfelelő hatékonyságú, csak a már meglévő munkahelyek megőrzésére szolgál, nem pedig arra, hogy újakat teremtsen. A közmunkaprogramot kritizálva közölte: ilyen nagy méretű program sehol a világon nincsen. Hozzátette, két latin-amerikai országban indítottak hasonló méretűeket, de mindkettőt bezárták, mert nem voltak hatékonyak. A magyar kormány viszont nemhogy nem módosítja a programot, de „sikerpropagandát varázsolt köré” – fogalmazott.

Szél Bernadett külön kiemelte, hogy jelenleg azt sem lehet tudni, pontosan hányan vesznek részt a közmunkában. Bevett trükknek nevezte, hogy kétszer számolják el azokat az embereket, akik két különböző időszakban is részt vesznek a programban. Kijelentette: a sikernek viszont nem az lenne a valódi kritériuma, hogy minél többen dolgozzanak közmunkában, hanem az, hogy közülük minél többen tudjanak visszatérni az elsődleges munkaerőpiacra. A Belügyminisztérium felmérésére hivatkozva azt mondta, hogy az ilyen emberek aránya viszont nagyon csekély, mindössze hét százalék.

Eközben a munkanélküliek aránya egy év alatt hétezer fővel, a fiatalok munkanélkülisége pedig három százalékponttal nőtt egy év alatt, 2009 óta nem volt ennyire alacsony az új álláshelyek száma és soha nem szűnt meg annyi cég, mint 2012-ben – közölte. Az LMP egy négy fejezetből álló zöldmunkahely-teremtési koncepciót dolgoz ki, amelyik kifejezetten a megújuló energiaforrások és az épületenergetikai beruházások használatában, valamint a szociális gazdaságba való befektetésben gondolkodik – jelentette be. Kifejtette: a helyi erőforrásokra alapozva akarják fejleszteni a gazdaságokat és ezzel párhuzamosan javítani szeretnék a regionális közlekedést. Ennek érdekében országjárásba kezdenek, amelynek során kifejezetten helyi, szociális gazdaságokat vizsgálnak meg.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaktuszvirág
2013. január 15. 14:08
Ezek is túristáskodni fognak,mint a fletó.
gubenc
2013. január 15. 13:50
A 13-dik havi nyugdíj kb 200 milliárdba kerülne évente. Ebből ki lehetne cserélni a Volán és a BKV teljes busz parjkát magyar gyártmányú járművekre és még új vonatokra is jutna. A futball rajongók kedvéért kb 10 db derbreceni stationt lehetne építeni belőle.
gubenc
2013. január 15. 13:47
A közmunka szerintem jó dolog, de jobban kellene szerverzni. Először is el kellene dönteni, hogy hány emberre van szükség, és mit kellene csinálniuk. Például öntöző csatornák építése, hiányzó bölcsödék építése, újítsanak fel hajléktalanok régi házakat. A visszaélések valósak, egy barátom dolgozott közmunkásként, időnkénnt egy két hónapot is késett a füzetés. Továbbá napi 8 óra munkáért ki kellene legalább a mininálbért füzetni. Zöld munkahely termemtésként lehetne első körben állami és önkormányzati épületeket szigetelni, esetleg lakóházakat is kedvező hitelből. Ez egyből csökkentené a gázfüggőséet. Persze ha egész nap minden politikus azzal van elfoglalva, hogy az ellenoldalt szidja, a haverokat pénzel tömje, és hogy Mari nénit hogyan füzesse le a választások előtt, akkor nem haladunk előre. Én a csalódottaknak az LMP-t ajánlanm, nem tökéletesek, de még nem is korrumpálódtak, vannak jó ötleteik.
laci0011
2013. január 15. 13:25
Ennek a kormánynak már csak illegitimitása van.Minden korábbi szavuk és ígéretük hazugság volt,mára tisztába tették...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!