Gimnáziumi tanárok szóltak be Balog Zoltánnak

2013. január 09. 15:59

„Tiltakozunk e nemzeti örökség elherdálása ellen” – írja többek között az államosítást bíráló, humánminiszternek címzett nyílt levelében a Szilágyi Erzsébet Gimnázium 49 pedagógusa.

2013. január 09. 15:59

Megdöbbenésünket és tiltakozásunkat fejezzük ki az iskolák visszaállamosításának következtében kialakult helyzettel kapcsolatban” – írták a tanárok a Balog Zoltánnak címzett levélben az FN24 tudósítása szerint. A dokumentumban felhívják a figyelmet arra, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) alá rendelt és az iskolákat irányítani hivatott tankerületek hivatali szervezete még nem épült ki.

Sok helyen a tankerületi igazgató egymagában – infrastruktúra és munkatársak nélkül – próbál megküzdeni a feladatával, nem készültek el a működési szabályzatok, nincsenek kialakítva a feladat- és hatáskörök, a felmerülő problémákat nem tudják megoldani, a kérdésekre nem tudnak válaszolni. A tankerülethez tartozó összes iskolát egyetlen, helyismerettel nem rendelkező, egy távoli központból jelentésbekérésekkel irányítani próbáló tankerületi igazgató jogosult vezetni” – írják a pedagógusok, akik szerint az oktatás nemzeti örökség, melyet nem lenne szabad elherdálni.

Kifogásolják, hogy míg az iskola, mint intézmény az államhoz tartozik, addig az épületet továbbra is az önkormányzat tartja fenn. Problémának tartják azt is, hogy az iskolák igazgatóit megfosztották munkáltatói és gazdálkodási jogosítványaiktól. Azt írják, hogy a kormányzat nem mérte fel erejét és lehetőségeit, törvényileg végrehajtotta, ám valójában nem képes végrehajtani az állami irányítás alá vételt. A régi struktúrát fölszámolták, az új még nem létezik a tanárok szerint.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
felfújta a szél
2013. január 10. 11:07
Véletlen csak hogy a diáktüntiken is szilágyis pedagógusok voltak hangadók?
szürkemókus
2013. január 09. 20:12
"Az iskolák igazgatóit megfosztották munkáltatói és gazdálkodási jogosítványaiktól." Ez a bajuk. Vége a mutyizásnak.
bini
2013. január 09. 19:16
Remélem visszautasítják a szeptembertől a pedagogus életpálya modelt, mely az állam finansziroz és nem a kutya vacsorájaként az őnkormányzatok. Visszautalják azt a közel 30% os bértöbbletet is. Az államositás meg tanult emberek szájából kissé furcsa, mivel eddig is államé volt, mivel az őnkormányzat is állam. Itt az üzemeltettést vette át a központ azokat amik az oktattással kapcsolatosak. A többi maradt az őnkormányzatnál. A kistelepüléseknél az épület üzemeltetés is az álamé a többinél az iskolák felajánlhatták, ha az állam elfogadja akkor rendezik a dolgot. Vannak olyan települések is ahol az iskolák arról döntöttek, hogy nem adják át az épület üzemeltetését, de ott is a bérek központi finanszirozásuak. Mi bajuk van a Szilágyisoknak, mivel ez az aktus nem érintette a pedagogusok munkáját, mint eddig sem. Az öket érintő változás 2013 as tanévtől fog bekövetkezni. Tessék sztrájkolni, hísz Gallo elvtársnő ezen mesterkedett és még mindig mesterkedik.
pierre bayle
2013. január 09. 18:47
igen, hasonlóan gondolom
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!