Gondok Semjén PhD-je körül

2012. december 22. 15:30

A Népszabadság szerint nem a szabályoknak megfelelően minősítették át Semjén Zsolt doktoriját PhD-dolgozattá a Pázmányon. Ez azért érdekes, mert az egyetem arra hivatkozva nem vizsgálja az ügyet, hogy az átminősítés szabályosan történt.

2012. december 22. 15:30

Bár Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora november 20-án azt írta közleményében, hogy Semjén Zsolt 1997-es, doktori dolgozatának PhD-dolgozattá történő átminősítési eljárása minden tekintetben megfelelt a hatályos egyházi és állami előírásoknak, a Népszabadság állításai ezt erősen cáfolni látszanak.

Az átminősítések nem automatikusan történtek, ehhez meg kellett vizsgálni a jelölt publikációit és tudományos munkásságát is. A Népszabadság szerint a tudományos munkásság perdöntő, márpedig a KDNP elnöke nem végzett akkoriban érdemi tudományos munkát hivatalos életrajza szerint. Publikációs listája sem volt éppen hosszú: nyilvánosan hozzáférhető információk szerint azon egyetlen, a Teológia című folyóirat 1992. évi 2. számában megjelent cikk szerepelt Korunk kihívása: a New Age címmel, amely azonban nem új eredményeket tartalmazott, hanem Semjén teológiai doktoriját és az abból derivált szociológiai szakdolgozatát foglalta össze.

A PhD-dolgozat megszerzésének további feltétele, hogy a jelölt két idegen nyelven képes legyen a szakirodalom és a szaknyelvi terminológiák használatára. Semjén életrajza alapján angolul beszél csak, középfokon. A lap arról is ír, hogy Semjénnek a jelzett időszakban ideje se nagyon lett volna tudományos munkára, hiszen a vatikáni szerződés előkészítésében és az egyházi álláspont kommunikálásában vett részt. Tőle származik az a következtetés, hogy az egyházak közpénzből való fenntartása közügy.

„Semjén a látszat szerint nem a tudományos teljesítményével érdemelte ki a vallástudományi PhD-t. Ebből pedig az következik, hogy a PPKE vezetésének akkor is lenne vizsgálnivalója a kormányfőhelyettessel kapcsolatban, ha abból indul ki, hogy a plágiumgyanús dolgozatot nem, csak a PhD megszerzésének körülményeit kutathatja” - áll a Népszabadság cikkének végén.

Összesen 232 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. december 24. 18:40
Nem régi bizonyítványokat, diplomákat kell vizsgálni, az után kell kutakodni, kiknek hibás tevékenysége hozta létre a jelenlegi borzalmas állapotot.
antioxi
2012. december 24. 07:00
Népszabadság! Ez a cikk gyenge utánlövés.
Next adósság
2012. december 23. 09:01
Már a Népszabadság is, nemcsak a HÁVÉGBÉL. Hümm!
1120
2012. december 23. 01:07
Azzal kellett volna kezdeni a rendszerváltozást, hogy Népszabadság (meg Szabad nép) néven nem lehet indítani lapot! Németországban sincs már olyan lap, hogy "Der Stürmer", vagy olyan, hogy "Völkischer Beobachter"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!