Célegyenesben az E.ON gázüzletágának megvásárlása

2012. november 30. 12:26

Aláírta az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek MVM-re való átruházásáról szóló szándéknyilatkozatot Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója.

2012. november 30. 12:26

Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója pénteken szándéknyilatkozatot írt alá az Országházban az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek átruházásáról az MVM-re – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A közlemény szerint az ügyletre egy ez év december 15-ig véglegesítendő és legkésőbb 2013. január 31-ig aláírandó részvény-adásvételi szerződés keretében kerül sor.

Magyarország energiapolitikájában a tartós ellátásbiztonság megteremtésére törekszik, ennek megfelelően érdekelt abban, hogy az állami MVM Csoport révén tevékenységét a földgáz-kereskedelem területén bővítse és a földgáztárolás területére is kiterjessze – emelte ki a sajtófőnök. A szándéknyilatkozat aláírói az évtizedes hagyományokon alapuló és kölcsönösen gyümölcsöző magyar-német gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok jegyében kifejezték szándékukat, hogy jóhiszemű, a felek érdekeit kölcsönösen szem előtt tartó tárgyalásokat folytatnak annak érdekében, hogy az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeit kölcsönösen előnyös feltételek, illetve a felmerülő kockázatok felek által elfogadható kezelése mellett átruházzák az MVM-re – fogalmaz a közlemény.

Orbán Viktor augusztus 25-én egy kőszegi közéleti rendezvényen mondta azt, hogy „pillanatokon belül visszavásároljuk az E.ON-t a németektől”. A kormány nem közölt részleteket az E.ON tervezett visszavásárlásáról. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes augusztus 27-én a Hír TV-nek annyit mondott: „szeretnénk a  közműszolgáltatások egész rendszerét nonprofit alapra helyezni, amennyire ez lehetséges. Ez a lépés is ebbe a tervbe illeszkedik. A tárgyalások még folynak, úgyhogy részleteket sajnos nem tudok róla elárulni”. Az E.ON németországi központjában akkor nem kommentálták a magyar kormányfő kijelentését.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viktus
2012. december 01. 08:14
Végéhez közelít az E.On gázüzletágának állami kézbe vétele. A vételárról egyelőre semmit nem mondott a kormány, de az előzetes kalkulációk szerint az nem lehet sokkal több 200 milliárd forintnál. A csomag egyik fele az évek óta veszteséges nagykereskedő, másik fele a nyereséges tározós cég. A gáz várhatóan nem ettől a vásárlástól lesz olcsóbb, de tovább duzzad tőle az állami energiaóriásnak szánt MVM. http://index.hu/gazdasag/2012/12/01/e.on/
liberálzöld.
2012. november 30. 18:56
2 kérdés. 1. Mennyibe került? 2. Mennyivel lesz olcsóbb a gáz? A többi süket hanta.
hiszemafideszt
2012. november 30. 15:35
Helyeslek minden olyan vásárlást ami erősíti nemzetünket, és függetelnül annak nyereségességéről,korlátokta szba a szabad rablásnak.Köszönöm Orbán Viktornak ezt a nagyszerű gondolatot, és tettet.
Claypool
2012. november 30. 15:30
Az én gázüzletágam egy kiadós csülkös bab után szinte szárnyal! Felajánlom megvásárlásra,és figyelmeztetem a kormányt,ha gazprom kéri előbb,akkor az Oroszoknak adom ! /tudom ,tudom,Ihos Józsefi magaslatok/ :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!