Az utolsó pillanatban is módosítják a választási törvény javaslatát

2012. november 26. 10:35

Az alkotmányügyi bizottság támogatta azokat a fideszes zárószavazás előtti módosító javaslatokat, amelyek például mégsem tiltanák a pártok internetes hirdetéseit.

2012. november 26. 10:35

Hétfőre tervezett végszavazása előtt tovább módosulhat a választási eljárásról szóló előterjesztés. A parlament alkotmányügyi bizottságának kormánypárti többsége támogatta a Lázár János azon módosító indítványát, amely szerint a jegyzőknek – az egységes javaslatban foglaltakkal ellentétben – a választások előtti évben mégsem kell majd szeptember 1. és december 31. között felkeresniük lakcímükön a választópolgárokat azért, hogy tájékoztassák őket a választójog gyakorlásának feltételeiről. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár ehelyett azt javasolta, hogy a választópolgárokat a Nemzeti Választási Iroda tájékoztassa a névjegyzékbe vétel módjáról. Hogy mikor és miként, azt miniszteri rendelet határozná meg.

Az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén a szocialista Lamperth Mónika azt hangsúlyozta: minimum a törvény benyújtása előtt kellett volna tisztázni ilyen kérdéseket, szerinte önmagát minősíti a kormányoldal azzal, ahogyan a zárószavazás előtt még „barkácsolnak” a javaslaton. Az ellenzéki politikus egy kérdésével arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a feliratkozásról szóló tájékoztató leveleket a lakcímnyilvántartás alapján küldik majd ki az állampolgároknak, akkor miért nem lehet ez alapján a választói névjegyzéket is összeállítani. A fideszes Szakács Imre azt mondta, nem igaz, hogy a regisztráció antidemokratikus, szerinte az új választási eljárás nyitottabbá, demokratikusabbá teszi a rendszert.

Szintén támogatta a bizottság Lázár Jánosnak azt az indítványát, amely fenntartaná a lehetőséget, hogy a mozgásukban egészségi állapotuk vagy fogyatékosságuk, illetve fogvatartásuk miatt korlátozottak otthonukban regisztráljanak. Az államtitkár javaslatára változhatnak a kampányszabályok is. Bár az Országgyűlés két hete támogatta, hogy a pártok a kereskedelmi médiában és az internetes hírportálokon se reklámozhassanak 2014-ben, a hírportálokat mentesíthetik a tilalom alól, így a nyomtatott sajtótermékekhez hasonlóan közölhetnének választási hirdetéseket. Ezt a kormánypárti képviselők mellett az alkotmányügyi bizottság jobbikos tagjai is a támogatták.

Lázár János javaslatára törölhetik a törvényjavaslatból, hogy a pártoknak ötezer aláírást kell összegyűjteniük a listaállításhoz az EP-választásokon. Indoklása szerint mivel azok is adhatnak ajánlást, akik nem iratkoztak fel a választásra, érdemes a hatályos szabályozást fenntartani, azaz továbbra is húszezer ajánlás összegyűjtését feltételül szabni. Az alkotmányügyi bizottság elfogadta a fideszes Gulyás Gergely zárószavazás előtti módosító javaslatát is, amely arra irányul, hogy a közös önkormányzati hivatalhoz tartozó településeken is bármely munkanapon beadható legyen a feliratkozási kérelem. A törvényjavaslat csak hetente két munkanapon teszi lehetővé a regisztrációt.

Az MSZP kezdeményezte, hogy a képviselők név szerint szavazzanak a választási eljárási törvényjavaslatról hétfőn.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. november 26. 13:56
Tetszettek volna nem 2/3-ot adni nekijenek!!!
trespass
2012. november 26. 12:38
És mi a hir? A macska is nyávog...
magnamater
2012. november 26. 11:38
Jobb és baloldalnak egyformán érdeke, hogy jó választási törvény szülessen, ha rossz, az a Fidesznek is rossz, ha jó, a baloldalnak is jó. Az ellenzék csak kötözködik, bármit tesz a kormány, mindenbe belekötnek.
FOB
2012. november 26. 10:49
Mi történt? Simicska beszállt az internetbe?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!