A MGYOSZ szerint a gazdaság legnagyobb problémája a bizalomhiány

2012. november 05. 11:34

Gazdasági helyzetkép címmel készített kiadványt a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, melyben értékeli a munkaadói oldal szempontjából létfontosságú gazdasági kérdéseket.

2012. november 05. 11:34

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) első alkalommal készítette el Gazdasági helyzetkép című kiadványát, amelyben értékeli a munkaadói oldal szempontjából létfontosságú gazdasági kérdéseket. A kiadvány többek között az általános makrogazdasági helyzettel, a munka világát érintő kérdésekkel és a hazai üzleti környezet legnagyobb kihívásaival foglalkozik. A munkaadói szervezet hétfői közleménye szerint mivel a legnagyobb problémát a magyar gazdaságban jelenleg a bizalom hiánya jelenti, ezért nem is értékelhető az ország valós állapota kizárólag gazdasági mutatószámok alapján.

Futó Péter, az MGYOSZ elnöke a közleményben hangsúlyozza: a mostani helyzet sajátossága, hogy a bizalmi válság miatt az európai recesszió-stagnálás szintjénél is rosszabb eredményeket mutat fel Magyarország. A bizalom és a kiszámíthatóság helyreállítása éppen ezért minden szinten – a vállalatok, a bankok, a kormány, a tőkepiacok és a hazai és nemzetközi befektetők szintjén – elengedhetetlen. Ebben döntő szerepe lehet egy Magyarország számára előnyös IMF-megállapodásnak, amelynek megkötését az MGYOSZ létfontosságúnak tartja, hiszen egyrészt olcsóbbá tenné az államadósság finanszírozását, másrészt segíthet kikerülni a túlzottdeficit-eljárásból is – teszi hozzá Futó Péter. „A most megjelenő kiadványunkkal célunk az is, hogy segítse az együttgondolkodást, az érdemi párbeszéd kialakítását.” Lakatos Péter, az MGYOSZ alelnöke szerint elsősorban olyan projekteket érdemes támogatni, amelyek nemcsak megvalósulásuk alatt, hanem hosszú távon is növelik a bruttó hazai terméket (GDP), munkahelyeket teremtenek, továbbá a támogatás nélkül nem valósulnának meg. 

A legnagyobb munkaadói szervezet véleményezi a munka világát érintő legfontosabb eredményeket és változásokat is. Az új Munka törvénykönyve (Mt.) az MGYOSZ szerint nagymértékben hozzájárulhat a versenyképesség növeléséhez, emellett pedig teret ad mindkét félnek a foglalkoztatási keretekben történő megállapodásban, illetve a munkakörülmények szabályozásában. Pozitívumként értékeli az érdekképviselet a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának létrejöttét, ahová az MGYOSZ is meghívást kapott, és delegáltjai aktívan részt is vesznek az itt zajló munkában. A kormány által nemrég bejelentett munkahelyvédelmi akciótervet is alapvetően pozitív fejleménynek tartja a munkaadói szervezet, ugyanakkor kockázatokat lát annak finanszírozhatóságában, hiszen a jelenlegi nehéz költségvetési helyzetben bizonytalannak látszik a nagyságrendileg 300 milliárd forintba kerülő program hosszú távú fenntarthatósága.

A bankadó nemrég bejelentett, 2013-ban történő szinten tartását, a tranzakciós adó bevezetését majd megduplázását, illetve az iparűzési adó kiterjesztését ugyanakkor a növekedést visszafogó, megkérdőjelezhető döntésnek tartja a szervezet. Az MGYOSZ szerint az ehhez hasonló kérdéseknél is létfontosságú lenne az érintett felekkel előzetes és részletes egyeztetés annak érdekében, hogy érdemi párbeszéd alakulhasson ki, és a lehetőségeken belül minden érdekelt fél számára elfogadható döntések születhessenek.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. november 05. 13:23
"Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) " Bíz alom!!!!
Viktus
2012. november 05. 11:57
A jó adósokon verhetik le a bankadót A válság, a bedőlő hitelek és a bankadó is terhelik a bankokat az MNB szerint, így nem lesz hitelezés. http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/11/05/a_jo_adosokon_verhetik_le_a_bankadot/ Nem az emberek fizetik meg ...
négyzetgyök
2012. november 05. 11:56
Orbánban bízni? Muhahaha.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!