Varga: Nem szakadtak meg az IMF-tárgyalások

2012. október 26. 14:10

Varga Mihály elmondása szerint a nemzetközi szervezetek jelenleg a nemzetgazdasági miniszter által bejelentett költségvetési egyenlegjavító intézkedéseket értékelik.

2012. október 26. 14:10

Egyáltalán nem szakadtak meg Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap, illetve az Európai Bizottság között zajló hiteltárgyalások, a nemzetközi szervezetek jelenleg a nemzetgazdasági miniszter által bejelentett költségvetési egyenlegjavító intézkedéseket értékelik - mondta Varga Mihály, a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter.

A miniszter arra reagált, hogy egyes magyar médiumok szerint a nemzetközi hitelezők és a magyar tárgyalódelegáció közötti tárgyalások „szakítás közeli állapotba” kerültek, a többi között a magyar kormány által október elején indított, a hiteltárgyalásokról szóló médiakampány miatt. Varga Mihály elmondta: az IMF és a Világbank tokiói közgyűlésén a magyar delegáció tagjainak tárgyalásain óhatatlanul szóba került a médiakampány ügye, de a nemzetközi szervezetek professzionális módon állnak a tárgyalásokhoz, így az nem befolyásolja érdemben a hiteltárgyalások folytatását.

Varga a cikkekre utalva elmondta: az féligazságokat, szubjektív megállapításokat tartalmaznak. „Hogy ez az újságírón vagy az információadón múlt, nem tisztem megállapítani” – fejtette ki. A miniszter a folyó egyeztetésekről elmondta: éppen ezen a héten tájékoztatta az IMF főtárgyalóját a nemzetgazdasági miniszter által az elmúlt héten bejelentett intézkedésekről. Most ezeket az új intézkedéseket értékelik. A magyar tárgyalódelegáció vezetője szerint nem várható, hogy azelőtt folytatódnának a tárgyalások, hogy az Európai Bizottság november 7-én nyilvánosságra hozza új, őszi makrogazdasági előrejelzéseit. „November 7-ig biztos, hogy érdemi dolog nem történik, addig szerintem a valutaalap is átvizsgálja döntéseinket” – fogalmazott a miniszter.

A tárca nélküli miniszter szerint némi véleménykülönbség érzékelhető a két tárgyalópartner között. Mint mondta, az Európai Bizottság sokkal fontosabbnak tartja a három százalék alatti hiányt, míg a valutaalap inkább az intézkedések minőségére, a strukturális átalakításokra teszi a hangsúlyt. A magyar gazdasági és pénzügyi mutatók kedvező alakulását idézve Varga Mihály hangsúlyozta, ezek azt mutatják, hogy a kormány fontosnak tartja a pénzügyi egyensúlyt. „A kérdés az, hogy a növekedés ösztönzésére milyen lépések szükségesek, hiszen a magyar gazdaság egyik legnagyobb gondja, hogy a növekedés, nagyrészt külső okok miatt, jóval szerényebb, mint amit vártunk” – tette hozzá.

A miniszter szerint az IMF a hagyományos eszközöket preferálja, így júliusban a szociális támogatások lefaragására, a tömegközlekedés támogatásának csökkentésére, illetve helyi önkormányzatok támogatásának csökkentésére tett javaslatot, azaz „a kiadáscsökkentés volt a hangsúlyosabb”. Varga Mihály elmondta: a magyar kormány részére ezeket vetették fel, amellett, hogy olyan adók jogosultságát vitatták, mint amilyen a bankadó és a pénzügyi tranzakciós illeték. „Ebben vitánk van, ez nem új, azt júliusban is láttuk már, hogy ezekben eltérnek az álláspontok” – közölte.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trabantkombi
2012. október 26. 20:19
Figyeljetek!!! Nem lesz megállapodás, mert a pávatácos felcsúti sztálin nem akar, csak úgy tesz, hogy ezzel a lebegtetéssel kicsit nyugtassa a piacokat!!! Márciusban, amikor a félszemű és féleszű marhatolcsy lesz a nemzeti bank elnöke, megnyílik a páncélterem és szabadon rabolhat baltás dagadt focista barátunk!!! Onnan fogja majd az idiótizmusát fedezni, és huss valuta tartalék! Na, akkor lesz 400-500 Ft az euró és akkor kezdődik magyarország agonizációja, lesz majd rendkívüli állapot, forradalom, kijárásitilalom, lovasroham, és rendes lövedék!!! De nem lesz csak 400-500 Ft-os euró, mert nyomorult szolga nép vagyunk, akik szeretik, ha a bölcs vezető helyettük gondolkodik!! Szegény magyarok! Szegény magyarország!
kitiltott
2012. október 26. 15:36
A reutersben megjelent http://www.reuters.com/article/2012/10/26/us-hungary-imf-idUSBRE89P0DK20121026 de Budapesten magyar állampolgár általt írt és origóban megjelent hírre hivatkoznak a befeketők ami meg az www.origo.hu-ban megjelent cikkre hivatkozik ami meg magyar szakértőkre hivatkozik..Pető Sándorra és Szakács Gergelyre Ez a hogyan ásd el hazádat és népedet ha nem tetszik kormány tipikus balos rémhír terjesztés..amit a liberálisok készpénznek vesznek és tényeg baj lesz belőle
tarackos
2012. október 26. 15:35
„Hogy ez az újságírón vagy az információadón múlt, nem tisztem megállapítani” Azt nem tiszted de manipulálni az igen. Azt közlik le amit a megrendelő kér Misi, nem kell a rizs. A gazda hülyét csinált belőled neked meg tetszik...
Gombóc XVI. Artúr
2012. október 26. 15:23
Nem szakadtak meg a tárgyalások, csak elcsúsznak addig, amíg I.Viktor rá nem teszi a kezét a Nemzeti Bankra. Már nem kell sokat várnia, hiszen 2013. március már nincs messze. A fekete leves csak ezután jön, mert azt már tudjuk a magánnyugdíjpénztári pénzek lenyúlása után, hogy Viktor és csapata milyen "hatékony"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!