Roma jogvédők a kormány fellépését várják

2012. október 22. 10:18

Három roma jogvédő szervezet vezetője felszólítja a kormányt és a belügyi szerveket, hogy akadályozzák meg, hogy „szélsőjobboldali szervezetek és bűnözők” a magyar települések életét felborítsák, a magyar törvényekbe ütköző uszítást valósítsanak meg.

2012. október 22. 10:18

A Zsigó Jenő, (Roma Parlament), Horváth Aladár, (Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért) és Setét Jenő (Ide tartozunk – Roma Közösségi Hálózat) által szignált közleménnyel a Jobbik vasárnapi, kerecsendi demonstrációjára reagáltak. Az MTI-hez eljuttatott közlemény követeli, hogy szerezzenek érvényt az úgynevezett „egyenruhás bűnözést” tiltó törvénynek, és ne engedjék, hogy „betiltott szervezetek formális módosítások után a magyar állam jogrendjét fenyegetően masírozzanak”.

A szöveg szerint a vasárnapi fenyegető vonulás elleni tiltakozásul a kerecsendi romák – a hozzájuk társuló, zömmel környékbeli cigánysággal és a mellettük kiálló roma vezetőkkel együtt – evangelizáció, istentisztelet keretében fohászkodtak egy békés, élhető Magyarországért. A rendőri védelmet a megjelent roma vezetők szakszerűnek, korrektnek ítélték – írják. Hozzáteszik: ennek különös hangsúlyt ad az, hogy a demonstráció során Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője „erőszakkal próbált a roma közösségre támadni a rendfenntartók kordonán át, a felszólalók személyesen fenyegettek meg cigány vezetőket, a helyi cigányságot és az egész hazai roma népességet”.

A Jobbik vasárnap tartott demonstrációt Kerecsenden, amelyen mintegy ötszázan vettek részt. A „községet ellepő bűnözési hullám miatt” tartott demonstráción felszólalt Juhász Oszkár, Gyöngyöspata polgármestere, aki külföldi őrző-védő erők bevetéséről beszélt a cigánybűnözés ellen. Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője a cigányság vezetőit hibáztatta a felzárkóztató programok kudarcáért. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője a bűnözőknek üzent: hagyjanak fel életmódjukkal. Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke zéró toleranciát sürgetett a bűnözés kérdéskörében is, és csendőrség felállítását szorgalmazta. A beszédek után a résztvevők felvonulást tartottak Kerecsenden.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2012. október 23. 02:17
"a magyar törvényekbe ütköző uszítást valósítsanak meg. " Erre tetszettek gondolni mint uszításra? http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dqlTKv9kiwQ Tényleg felháborító, hogy nem engedik a magyarok, hogy lopják a telefonjaikat (meg a többi vagyontárgyukat). Tényleg felléphetne a kormány az ilyen uszítók ellen. A farkas flóriról nem beszélve, amikor Gy.patán azt mondta, az a baj, hogy nem juttok el odáig, hogy egy pofon elcsattanjon. A pofon ugyan elcsattant, csak nem ők kapták, hanem adták, szokás szerint.
ottapont
2012. október 22. 22:42
A Zsigó Jenő, Horváth Aladár, és Setét Jenő elmehet panaszra Romani Rose hoz, vagy hogy a rossebbe' hívják. A rányi most dícsérte agyba- főbe fityuszékat.
Papuska
2012. október 22. 15:47
Ez lesz abból, ha egy nemzetiség, nemzetiségi jellegű ügyeit összekeverünk egy csomó szociális, szociálpolitikai és oktatáspolitikai üggyel. A cigányság hagyományőrzése (ahol még van, és nem mi csinálunk nekik) és az ezzel összefüggő ügyek nemzetiségi ügyek. A cigányság szociális helyzete szociálpolitikai és gazdaságpolitikai és nem nemzetiségi kérdés, és a bűnözés is kriminológiai és nem nemzetiségi kérdés! Ha itt megjelenik a pozitív diszkrimináció nemzetiségi alapon, az elszegényedett és lecsúszott rétegek fokozatosan beolvadnak a cigányságba. Így is tapasztalható a keleti országrészben, hogy a lecsúszó paraszti, vagy lumpen réteg, a segélyek könnyebb megszerzése miatt egy-két generáció után cigányként jelenik meg. Szerintem ez nem lehet cél! Teljesen át kell itt formálni a szemléletet, és teljesen más módszerekre van szükség. Legalább a pszeudoromákat kellene leválasztani az igaziakról, hogy elkezdhessünk tisztán látni!
liberálzöld.
2012. október 22. 14:36
"Roma jogvédők a kormány fellépését várják" A nemroma állampolgárok meg a kormány lelépését várják. Mármint az értelmesebbeje.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!