Vöröiszap-per: ártatlannak tartják magukat a MAL vezetői

2012. szeptember 26. 16:26

Tagadták bűnösségüket az ajkai timföldgyár hidrátgyártó üzemének vezetői a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper tárgyalásának harmadik napján, szerdán a Veszprémi Törvényszéken.

2012. szeptember 26. 16:26

A bíróság a 15 vádlott közül a nyolcadrendű vádlott L. Lászlót, a timföldgyár hidrátgyártó üzemének termelési vezetőjét és az ötödrendű vádlott D. Józsefet, a hidrátgyártás divízió igazgatóját hallgatta meg. Őket halált előidéző gondatlan közveszélyokozással, környezet- és természetkárosítással vádolják. Vallomást előbbi nem tett, míg utóbbi az írott vallomását olvasta fel, amelyhez 22 mellékletet csatolt. Mindketten tagadták bűnösségüket. A divízióigazgató elcsukló hangon azt mondta: „Nem vagyok felelős a tragédiáért”. Hozzátette: az egész ügy az ő és a kollégái felelősségéről szól, ehelyett a hatóságoknak a valódi felelősöket kellene felkutatniuk.

L. László panasszal élt a gyanúsítás ellen, és a nyomozás során tett vallomásában leírta, hogy a vádban leírt munkafolyamatokban sincs előírva az ő részvétele. Így szerinte kizárható a bűnössége. Ezenkívül a csurgalékvizes árok tisztítását felettesénél, D. Józsefnél szóban többször kezdeményezte, amire azt a választ kapta, hogy „mondja meg, miből” – áll a vallomásban. A vádlott megjegyezte: ő értesítette az ügyeletes diszpécsert, aki nem értesítette a hatóságokat a gát átszakadásáról, hanem a műszakja leteltével 14 órakor hazament. Utolsó vallomásában „hónapokra” módosította egy korábban tett kijelentését, miszerint „az utóbbi években rendszeres volt a 3-4 méter magas víz a X-es tározóban”.

D. József divízióigazgató, a vörösiszap-kazetták üzemeltetésének felelőse azt hangsúlyozta, a katasztrófaelhárítási terv felülvizsgálatára nem volt jogosult. D. József hozzátette, hogy ilyet a Malnak nem volt kötelessége készíteni, mert nem tartozott a veszélyes üzemeket kategorizáló úgynevezett Seveso-irányelv hatálya alá. Ezenkívül a vádlott több dokumentumot mutatott fel a tárgyaláson, amelyek szerinte igazolják büntetlenségét. A tárgyalás csütörtökön folytatódik a vádlottak meghallgatásával.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
grimpic
2012. szeptember 27. 09:21
Közvetlenül az iszap-katasztrófa után hallottam egy jogászt értekezni az objektív felelősség intézményéről. Nevezetesen, ha van egy ilyen saját tulajdonú tározód és kiömlik belőle a gané, és tömegszerencsétlenséget okoz, akkor is felelősségrevonható vagy, ha teljesen jóhiszemű voltál, minden előírást betartottál, mindent jól karbantartottál, vagy földrengés volt, vagy szélvihar, tök mindegy. Milyen védekezés az, hogy nem is nagyon csíp az a lúg. Ha két méter magasan hömpölyög az utcákon és belefullad akit elér, a tej is veszélyes lesz. A franc egye már meg ezt a tesze-tosza magyar igazságszolgáltatást.
USsange
2012. szeptember 26. 20:02
"Vöröiszap-per: ártatlannak tartják magukat a MAL vezetői" Ha már bajnai miniszterelnöksége idején átszakad a gát, most senki nem vitatná az urak ártatlanságát. Már rég meglenne a főbűnös az agyag súvadása. :)))
HSL
2012. szeptember 26. 19:02
meglepődtem
oskar
2012. szeptember 26. 18:16
Csak megállapíiható valakinek a felelőssége!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!