Vörösiszap: Üzemeltetési és ellenőrzési hibák okozták a tragédiát

2012. szeptember 24. 15:40

A büntetőper első tárgyalásán ismertetett vádirat szerint a nem megfelelő üzemeltetés, az ellenőrzési és monitoring rendszer hibáinak együttes hatása vezetett a vörösiszap-katasztrófához.

2012. szeptember 24. 15:40

A nem megfelelő üzemeltetés, az ellenőrzési és monitoring rendszer hibáinak együttes hatása vezetett a vörösiszap-katasztrófához – hangzott el a büntetőper első tárgyalásán ismertetett vádirat alapján hétfőn a Veszprémi Törvényszéken.

A Fejes Péter ügyész által több mint négy órán át ismertetett vádirat felidézi, hogy 2010. október 4-én átszakadt az ajkai timföldgyár X-es számú vörösiszap-tározója, és a kiömlő 1 millió 755 ezer köbméter erősen lúgos, maró hatású víz és vörösiszap keveréke elöntötte Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet.    

Az ügyész közlése alapján az összes, ingatlanban keletkezett kár eléri a 3,47 milliárd forintot, míg a lakosság ingóságaiban 4,66 milliárdos kár keletkezett. Az állam által átvállalt közvetlen kár csaknem 23 milliárd forint, ügyintézés alatt van további 11 milliárd forint összegű kárigény. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről 10 milliárd forint polgári jogi igényt jelentettek.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2012. szeptember 24. 17:41
És miért nincsenek az állami engedélyező és ellenőrző szervek képviselői a vádlottak padján?
miloka
2012. szeptember 24. 16:24
Két év után csak eljutottak a bírósági tárgyalás megkezdéséig. Isten malmai és a magyar (i)gazságszolgáltatás lassan működik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!