Orbán mesedélutánjáról beszél az LMP

2012. szeptember 10. 15:05

Jávor Benedek úgy véli: Orbán Viktor napirend előtti felszólalása a valóságészlelés teljes hiányáról tanúskodó mesedélután volt.

2012. szeptember 10. 15:05

A valóságészlelés teljes hiányáról tanúskodó „mesedélutánnak” minősítette a kormányfő napirend előtti felszólalását az LMP frakcióvezetője a parlament hétfői ülésén. Jávor Benedek szerint Orbán Viktor miniszterelnök „egy picit el van tévedve”, mert úgy beszélt a fajok vagy osztályok harcára épülő rendszerek meghaladásáról, mintha 1989-ben kezdett volna kormányozni. Magyarországon 2010-ig az európai normák szerinti parlamentáris demokrácia működött – értékelte az ellenzéki politikus, hozzátéve, a jelenlegi kabinet viszont „egészen bámulatos eredményeket ért el” a demokratikus intézményrendszerek leépítésében.

A gazdaságpolitikai kérdésekre áttérve azt mondta, a kormányfő felszólalásában Magyarország gazdasági helyzetének egy „érdekes” olvasatát kapták. Szavai szerint a miniszterelnök által vázoltakkal ellentétben Magyarország olyan mély gazdasági válságban van, amilyen az elmúlt két évtizedben alig sújtotta az országot. A frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy a kialakult helyzetet megpróbálhatják az IMF-re fogni, de a valóság az, hogy a kormány gazdasági „ámokfutásának” eredményeképpen a gazdaság jóval nagyobb bajban van, mint a kormányváltás előtt. A gazdasági visszaesés meghaladja az egy százalékot, a beruházások gyakorlatilag nullára estek vissza, a reálbérek csökkennek, a szociális ellátórendszer romokban hever, a gyógyszerkasszát lefelezték, aki tud, menekül az országból – sorolta. A frakcióvezető azt is kijelentette: nem látja annak jeleit, hogy a kabinet elszakadt volna az utóbbi húsz évre jellemző megszorító politikától.

Saját elképzeléseiket ismertetve azt mondta, vissza kell állítani a progresszív jövedelemadót, ki kell vezetni a gazdaságot megdermesztő „sarcokat”, meg kell adóztatni a spekulatív tőkemozgásokat, véget kell vetni az „ezermilliárd forintos nagyságrendet elért korrupciós rendszernek”, az állandó rögtönzés helyett kiszámíthatóságot kell hozni a gazdaságpolitikába, be kell vezetni a környezetszennyezésekkel arányos adóterheket és vissza kell szerezni az ország nemzetközi hitelességét.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. szeptember 10. 18:49
2014-ben változtassanak hátha sikerül.
Pithecus
2012. szeptember 10. 18:25
...és mi az az LMP?
bini
2012. szeptember 10. 17:06
Azért Orbán viszontválaszába helyretette Jávort. Schiffer nagyon vigyorgott, főleg mikor azt mondta, hogy Öszéntén megmondom, magukat magunközt Labanc-párnak nevezzük, mert minden olyan kormány gazdasági és pénzügyi döntése ellen ágálnak,támadják azt, ami hazai vállalkozásokat hoznak helyzetbe ahol korábban csak külföldi érdekeltségek jutottak szóhoz". Jávor befehéredett, s gondolom ettől volt a napirend előttije teljesen zavaros.
kvázi
2012. szeptember 10. 16:58
Tündérmesék meseországban a fehér lovon közlekedő buggyant Orbán lovagról!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!