Orbán beszédével indul az őszi ülésszak

2012. szeptember 10. 07:55

A parlament folytatja a vitát a 2013-as költségvetést megalapozó törvényekről, és várhatóan elfogadja a hulladékgazdálkodás új szabályait. Késő este népi kezdeményezésre arról tárgyalnak a képviselők, hogy önálló büntetőjogi tényállás legyen-e a családon belüli erőszak.

2012. szeptember 10. 07:55

A két hónapos szünet után újra tanácskozó parlament az ülés kezdetén megemlékezik az augusztusban elhunyt Zwack Péter egykori független, majd SZDSZ-es képviselőről. Ezután elsőként Orbán Viktor napirend előtti felszólalása következik, a miniszterelnök – mint pénteki rádióinterjújában elmondta – a válságkezelés eddigi eredményeiről és az őszi feladatokról, így a munkahelyvédelmi terv végrehajtásáról, valamint az IMF/EU-tárgyalásokról fog beszélni.

A további napirend előtti felszólalások és a szokásos interpellációs időszak után, a határozathozatalok sorában a parlament várhatóan elfogadja a hulladékról szóló jogszabályt. A hulladékgazdálkodás tervezett államosítása miatt az Európai Bizottság jogi eljárást indított Magyarország ellen, a szaktárca szerint azonban a javaslat semmilyen uniós előírást nem sért.

Este részletes vita lesz a gazdasági stabilitási törvény módosításáról – ez a Költségvetési Tanács hatáskörén pontosítana –, illetve a jövő évi büdzsét megalapozó jogszabályokról, végül kivételes sürgős tárgyalással ismét napirendre kerülhet az új agrárkamarai törvény, amelyet a nyári rendkívüli ülésszak utolsó napján fogadtak el, most viszont számos ponton átírhatják.

Szintén késő este tárgyalják azt a népi kezdeményezést, hogy önálló büntetőjogi tényállás legyen a családon belüli erőszak. Ennek érdekében a kezdeményező Élet-Érték Alapítvány csaknem százezer aláírást gyűjtött össze.

A szocialisták – Tóbiás József frakcióvezető-helyettes korábbi tájékoztatása szerint – azt szeretnék elérni, hogy a Ház vegye napirendre azt az MSZP-s határozati javaslatot, amely elítéli az azeri baltás gyilkos átadását Azerbajdzsánnak, valamint megbízza a házelnököt, hogy tolmácsolja a magyar nemzet együttérzését és sajnálatát a Ramil Safarov által meggyilkolt örmény katonatiszt hozzátartozóinak és az örmény népnek.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
honphibu
2012. szeptember 10. 13:52
"Továbbra sem ígérhetem, hogy az év végére a magyar észjárás szerint működő államszervezetünk lesz..., " Az első őszinte mondat az elmúlt 2 évben.
liberálzöld.
2012. szeptember 10. 13:41
Off: És államkövényt vesznek a Moldovánok?
liberálzöld.
2012. szeptember 10. 13:39
Népi kezdeményezés! Nabammeg! A régi szép 60-as évek! :)
lazio154
2012. szeptember 10. 11:41
Ez 1 lehetőség a miniszter úrnak, hogy bevallja: Jól átvágtunk benneteket az elmúlt 27 hónap minden napján. Mi és barátaink hála az Istennek sikert sikerre halmoztunk, de veletek nem tudunk mit kezdeni mert nem vállaljátok az éhhalált. Mi már itt sem vagyunk és kipaterolódunk a keleti széllel Thajföldre. Oszt jónapot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!