LMP: A Fidesz az IMF-re kenné gazdaságpolitikai kudarcát

2012. szeptember 06. 16:49

Az LMP véleménye szerint korántsem biztos, hogy valódi az az állítólag a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által támasztott feltételsor, amely a Magyar Nemzetben jelent meg csütörtökön. Tóth Gergely elemző úgy véli: a közölt követelések valósak, ugyanakkor indokolatlanok.

2012. szeptember 06. 16:49

A Magyar Nemzet szerint a Nemzetközi Valutaalap nyugdíjcsökkentést, nyugdíjkorhatár-emelést, a családi pótlék csökkentését, személyi jövedelemadó emelést, privatizációt, az utazási kedvezmények csökkentését, bürokrácialeépítést, általános, értékalapú ingatlanadót, az önkormányzatok kiadásainak csökkentését, a bankadó eltörlését követeli, valamint pénzjuttatást a bankszférának. Orbán Viktor kormányfő a Fidesz-KDNP-frakció döntését bejelentve csütörtökön azt mondta: „ezen az áron, így nem” kell biztonsági, pénzügyi garancia az IMF-től és az Európai Uniótól. A miniszterelnök Facebook-oldalán közölte, hogy a kabinet a következő napokban egy alternatív IMF/EU-tárgyalási javaslatot készít.

Az LMP véleménye szerint korántsem biztos, hogy valódi az az állítólag a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által támasztott feltételsor, amelyik a Magyar Nemzet című napilapban jelent meg csütörtökön – mondta az MTI-nek a miniszterelnök szavaira reagálva Vágó Gábor. Vágó Gábor hangsúlyozta: a kérdésben tisztán kellene látni, de számukra úgy tűnik, hogy a Fidesz „az IMF-re akarja rákenni a gazdaságpolitikájának kudarcát”. A képviselő leszögezte: elengedhetetlennek tartanának egy gazdaságpolitikai fordulatot és kiigazítást, de annak a politikai árát a Fidesznek kell megfizetnie.

Orbán Viktor bejelentése kapcsán Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház elemzője azt mondta: nagyon messze kerültünk az IMF-fel tervezett hitel megállapodástól. Véleménye szerint a miniszterelnök facebookos bejelentése alapján igaznak tűnnek a sajtóban közölt IMF-követelések. Tóth Gergely az MTI kérdésére elmondta, hogy a lap által nyilvánosságra hozott listát nem indokolják Magyarország reálgazdasági folyamatai, a gazdaság állapota egy ilyen méretű kiigazítást nem igényel. Kiemelte: a nyilvánosságra került lista a valós, mintegy 300-400 milliárd forintos kiigazítási igény többszörösét öleli fel, ami teljesen indokolatlan, a feltételek meglehetősen eltúlzottak.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bmucsai
2012. szeptember 06. 21:47
"LMP: A Fidesz az IMF-re kenné gazdaságpolitikai kudarcát " De mi nem hagyjuk! (LMP) Megvédjük az IMF-t! Orbán hazudik, az MNO hazudik, stb. Mi (LMP) tudjuk az igazat. Mi tárgyalunk az IMF-el! Csak ránk hallgat! Az MNB-ben is bent vagyunk. Az MNB is azt csinál ami mi (LMP) mondunk. Mert mi vagyunk a (Szabad) denokraták. :)
bambuci
2012. szeptember 06. 19:02
Szerintem a legjobb megoldás az lenne ha atvennénk svájc komplett adó es szociális rendszerét. Már lassan harminc éve változatlan.
pemetecukor
2012. szeptember 06. 18:34
Ez az egész IMF-es kommunikáció a szocializmus jellemző propagandájára emlékeztet: taggygűlésen megszellőztették, hogy drágul a hús az áram stb., majd az élcsapat tagjai vitték a hírt a suttogó propagandában, és lőn valóban bekövetkezett az áremelés, csak legfeljebb a mértéke lett kisebb.
bonzo
2012. szeptember 06. 18:26
Az orbánfobia sem segít a tisztánlátásban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!