Ángyán szerint rossz irányba megy a szekér

2012. szeptember 07. 19:41

Egy Fejér megyei fórumon Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium volt parlamenti államtitkára elmondta, hogy a megyében bérbe adható földek 65%-át egy szűk csoport kapja meg. Véleménye szerint tudni azt is, hogy ki kinek a rokona, s milyen kapcsolat van a résztvevők között.

2012. szeptember 07. 19:41

Ángyán József szerda este Kajászón arról beszélt, hogy a helyi gazdáknak szinte alig jut föld. A politikus kifejtette: az eddig bérbe adott 18 300 hektárból 10 300 hektár elemzésével végzett, amelynek a következtetéseit nyilvánosságra fogja hozni – számolt be a fórumról a NOL. A fideszes képviselő megjegyezte, hogy Fejér megyében a földek 82 százalékát nem helyi gazda birtokolja, s a legtöbb ügylet kedvezményezettjei felcsúti, csákvári és székesfehérvári cégek. Sőt, létezik olyan földbérlet is, ahol egy idősek otthonában élő hölgy csaknem 200 hektár földet nyert el.

A szekér rossz irányba megy” – fogalmazott. A volt államtitkár feltételezése szerint még a pályázati kiírások előtt háttéralkuk köttettek meg. De nem csak Fejérben, hanem Borsodban és Hajdu-Bihar megyében is hasonló üzletek jönnek létre. Ángyán szerint vissza kellene vonni a pályázatokat, s a helyiekkel együtt ki kell dolgozniuk egy átlátható, igazságos rendszert. „Ha a spekuláns tőke viszi el a helyi erőforrásokat, abból tragédia lesz” – tette hozzá.

Arra a kérdésére, hogy miért tagja még mindig a Fidesz képviselőcsoportjánaknak azt válaszolta még reménykedik abban, hogy meggyőzhető a pártja arról, hogy nem az oligarchákkal, hanem az emberekkel kell szövetséget kötni. Ángyán ígéretet tett arra, hogy minden megyében megvizsgálja a földpályázatokat és közzéteszi a részleteket. „Az a baj az általam elvégzett elemzésekkel, hogy igazak. A homályos pályázati keretekben érdekeltek nem számítottak rá, hogy összeáll a kép. A társadalom immunrendszere gyengült, de még nem omlott össze” – fogalmazott, és elmondta azt is, hogy még mindig nem sikerült találkoznia Orbán Viktorral a lemondása óta.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2012. szeptember 08. 12:19
... és még valami: sokan úgy gondolják, hogy a földek ügye gazdasági kérdés - jobb, ha elgondolkodnak a következőkön... Az emberi élet alapja a termőföld. Az élelmiszer nem áru, hanem létfeltétel. Az "életképes birtokméret" az nem közgazdasági, hanem biológiai fogalom. Ahogyan nem létezik "életképes fegyvergyár", ugyanúgy ne lehessen megélhetési konkurense a helyi parasztcsaládoknak semmilyen virtuális képződmény, sem állam, sem jogi személy. Életképes az a birtok, ami elsősorban a művelői saját biológiai létét, továbbá a munkamegosztás miatt a földközelből kiszorult, de a társadalmi szempontból fontos egyéb családok élelmiszerét minden körülmények között -tehát olaj és béke híján is - képes megtermelni. Az összes többi káros és fölösleges....
öszödibeszéd
2012. szeptember 08. 06:29
Én meg azt nem értem, mi a tökömnek ígérgetett ez a Jóska fűnek-fának állami földeket. - És nekem meg nem:) Ez normális? De tényleg: hogy megy ez vidéken: "Józsi bá' maga kapni fog (esetleg bagóért?) földet"! Ezt hány embernek igérték meg a közvagyonból? Lehet, hogy félreértem, elnézést, de nem kezelték ezt egy kicsit szociális jótékonykodásnak? (Aztán ha jön az aszály, még jönnek a milliós kárigények is...) és nem lehet, hogy a közvagyonból az állam annak ad, aki többeket foglalkoztat, és adó formájában sokat visszacsenget az államkasszába. Tehát nem hiszem, hogy ez szociális kérdés lenne,sajnos, ma már a városi irodisták is multiknál gályáznak, és gyakran ötkor kelnek. És nem hull az ölükbe semmi állami ingóság. A rokoni szálakat meg igazolni kell, mert az MSZP pártlapjainak szava komoly ember számára értékelhetetlen. Remélem, nem bántottam meg senkit, csak nem értem ezt az egészet.
kjkj945
2012. szeptember 08. 05:43
Ángyán szekere volvo, vagy mercedes?
mép
2012. szeptember 08. 03:50
Nem értem Ángyánt. Ha valaki tehetett arról, hogy milyen pályázatot írnak ki, az Ő volt. Miért engedte a kiírást ? Ezután már csak azt lehet vizsgálni, hogy törvényes volt - e a lebonyolítás. Tegyük fel, hogy a törvényhozásban nem az ő akarata teljesült. Akkor miért nem szólt ? Akkor is a végrehajtási utasításokban tetszése szerint szabhatott volna gátat bárminek. Ki, ha nem Ő ? Sajnos ez a visszaköpködés gyengeségének és gyáva megfutamodásának a jele, de annak biztos jele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!