Támogatná a távoli munkavállalást a kormány

2012. augusztus 15. 12:57

A kormány 18 hónapon át támogatná azoknak a három hónapnál régebben állást keresőknek, illetve pályakezdőknek a lakhatását, akik állandó lakóhelyüktől legalább 100 kilométerrel távolabb vállalnának munkát.

2012. augusztus 15. 12:57

Módosítaná és kibővítené a munkábajárással összefüggő terhek csökkentését célzó támogatásokról szóló 1998-as rendeletet a kormány. A jogszabálytervezet szerint a kabinet támogatná, hogy az állástalan emberek lakóhelyüktől távol vállaljanak munkát azzal, hogy hozzájárulna lakhatási költségeikhez. 

A havi támogatás maximum a mindenkori minimálbér – jelenleg 93 000 forint – lenne. Ennek maximum 60 százalékát költhetnék bérleti díjra, a fennmaradó 40 százalékot pedig a közüzemi díjakra. A támogatás 18 hónapig kaphatnák a jogosultak: az első félévben fele-fele arányban fizetnék a bérleti- és a közüzemi díjakat. A második félévben csak a bérleti, a harmadik félévben pedig csak a közüzemi díjakat támogatnák.

A támogatás feltétele, hogy az illető állandó lakóhelye és a munkavégzés helye legalább 100 kilométerre legyen egymástól. Emellett legalább három hónapja nyilvántartott álláskeresőnek kell lennie, és nem lehet saját ingatlana a munkavégzés helyén. Továbbá az is kikötés, hogy utolsó munkahelye nem lehet az új munkavégzési településen, és nem lehet annál a foglalkoztatónál sem, akivel újonnan munkaviszonyt létesít. A lakhatási támogatást pályakezdők is megkaphatnák. További feltétel ugyanakkor, hogy más lakhatási vagy közüzemi támogatást nem kaphat az illető, havi nettó jövedelme pedig nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresét, azaz nagyjából 120 ezer forintot – írja az Index.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lasszer26
2012. augusztus 21. 07:49
Véletlen azokat nem akarják támogatni akik már dolgoznak?És több mint 100km re mentek el dolgozni? Nekik nem kelell a támogatás? Ők is a minimálbérből tartanak fenn egy albérletet!! Köszi&Üdv Lasszer
liberálzöld.
2012. augusztus 15. 16:30
Oks, a kormány pénzzel támogatja, hogy Borsodból Győrbe menjen munkát vállani a szegény ember. Ugyan Győrben is van munkanélküliség rendesen, de így mindenképpen biztosítva lesz, hogy emberek 3 műszakban dolgoznak 78 ezerért. Ha a Győriek nem, akkor majd a Borsodiak. Az állam meg besegít a Borsodianak, hogy a 78 ezer forintjából tudjon megélni. A Győri meg megdöglik. A munkáltató viszont dúskálhat a minimálbéres munkavállókban. Akkor most kinek is segít a kormány?
popzene
2012. augusztus 15. 15:05
Hiba a Nemzeti Együttműködés Rendszerében: egy értelmes intézkedés! Mondjuk nem ártana mellétenni egy működőképes szociális-bérlakásrendszert...
landofdarkness
2012. augusztus 15. 14:49
A nettó 120000 Ft jövedelemhatár meghúzása igazságtalan, amennyiben egy azt pl. 5000 ft-tal meghaladó jövedelemmel rendelkező személy méltatlanul elesik a 93000 ft-tól. Nyilván a támogatást egy tól-ig jövedelemhatár alkalmazásával lehetne igazságosabbá tenni, amely növekvő jövedelem mellett arányosan csökkene. Nem szól a fáma az albérletet kiadók adatainak kezeléséről, és a bérleti díjból származó kifehérítettt jövedelmi források kényszerű adózási következményeiről, ami nyilvánvalóan szépen piaci árnövekedést okoz. Ugyanakkor egyéb szociális tényezőket is figyelembe kellene venni (pl. családi állapot, gyerekek száma stb.) a kompenzáció megállapításakor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!