Mikrochippel kell megjelölni minden kutyát

2012. augusztus 01. 18:19

Január elsejétől minden négy hónaposnál idősebb kutyát kötelező lesz mikrochippel megjelölni, és a már megjelölt, de még nem regisztrált kutyákat december 31-ig regisztráltatni kell az állami ebadatbázisban az állattartási szabályokat szigorító, szerdán életbe lépett kormányrendelet alapján.

2012. augusztus 01. 18:19

Horváth László, a Magyar Állatorvosi Kamara főtitkára elmondta, hogy az adatbázisba kötelező regisztráltatni a már korábban mikrochippel ellátott kutyákat is. Habár az állami adatbázis a mai napig még nem készült el, bíznak abban, hogy a rendszer rövid időn belül működésbe léphet, és a gazdák eleget tudnak tenni december 31-ig a regisztrációs kötelezettségüknek. Addig a MÁOK eddig is működő Petvetdata rendszerébe lehet regisztrálni.

Korábban csak a kisállat-útlevél kiváltásához volt kötelező az állatokat transzponderrel ellátni, vagy akkor, ha azt az önkormányzat előírta a kutyatartóknak. A mikrochip behelyezésének költségét az Állatvédelmi Törvény 3500 forintban maximalizálta (ez az összeg nem tartalmazza az állat előzetes vizsgálatának díját), de a későbbi esetleges adatmódosítások ingyenesen lesznek elvégezhetők az állatorvosoknál.

Az ellenőrzéssel kapcsolatos kérdésekre Horváth László kifejtette: a jogszabály előírja, hogy minden állatorvosnak ellenőriznie kell azt, hogy a hozzá bekerülő, korábban még nem látott kutyák rendelkeznek-e mikrochippel; amennyiben nem, ezt fel kell ajánlania az állat tulajdonosának. Ha ehhez az állat gazdája nem járul hozzá, úgy az állatorvosnak a rendelet szerint ezt minden esetben jelentenie kell a kerületi Főállatorvosi Hivatalban. A bejelentés függvényében a hivatal felszólítja az állattartót, hogy tegyen eleget kötelezettségének, amennyiben ez nem történik meg, úgy felelősségre vonható, megbírságolható.

A törvénymódosítástól a kamara azt reméli, hogy két-három éven belül nem lesz olyan kutya, amelynél nem lehet megállapítani, hogy ki volt az utolsó gazdája, így elkerülhető lesz, hogy felelősségre vonás nélkül utcára kerülhessenek az ebek.

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2012. augusztus 02. 09:34
Helyes. Aki kutyat akar tartani annak legyen erre haromezerotszaz forintja. Es jobb, ha tudja az illeto, hogy a kutyatartas nem feltetlenul csak mulatsag, egy kutyat jol kell etetni es kiadasok jarnak vele!!
krisztoforo48
2012. augusztus 02. 09:28
Aki féltette a kutyut,eddig is megtehette.Pénzlenyúláson kívül ez semmi mást nem jelent,pofátlan módon és értelmetlenül,mert pontosan azoknál kivitelezhetetlen,akik miatt a problémák fennálnak.Ja,a kutyuk kölykedzeni szoktak,nem elleni.
liberálzöld.
2012. augusztus 02. 09:07
Nagyon jó ötlet a chipezés! Jó pénz a dokiknak, a chip gyártójának, a baráti informatikai fejlesztő cégnek, lesz munkahelye néhány minder másra alkalmatlan pártkatonának. De kinél lesz szkener? Mi lesz az elhullással? Állatorvos fogja jelenteni, hogy az ilyen-olyan azonosítójú eb átköltözött a túlvilágra? Mi lesz a szaporulattal? Állatorvos előtt kell majd elletni? Esetleg betiltják az otthon szülést (ellést)? A korábbi hsz-ekben felvetettek mellet mind-mind olyan kérdés, amelyre nem fog senki valódi választ, megoldást adni. Lesz egy ilyen-olyan rendszer, olyan pontos adattartalommal, hogy annál a sacc/kb is pontosabb és annyit ér, mint papíron a lakat. A lényeg a sarc, de inkább az állami pénz lehúzása. Én még láttam a baranyai ebnyilvántartást számítógépes rendszerét működni. Az ebadó nem fedezte a nyilvántartás költségeit. És nem oldott meg semmit. Az új rendszertől is ezt várom.
csárly
2012. augusztus 02. 08:42
Nagyon helyes. És miután elkapják a "gazdát" aki utcára tette, 15-20 év fegyház, de úgy, hogy csak heti 1x kap enni, h átérezze a patkány, mit tett az ebével.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!