A roma holokausztra emlékezett az MSZP és az LMP

2012. augusztus 02. 11:24

A roma holokauszt emléknapja kapcsán mindkét párt közleményében elítélte a gyűlöletet. Az LMP szerint Magyarország egyik legnagyobb sorskérdése, hogy képesek leszünk-e vélt és valóságos ellentéteink békés rendezésére. Az MSZP szerint a roma holokauszt évfordulója kapcsán az emlékezésnek szólnia kell az 1944-es események mellett a jelennek is.

2012. augusztus 02. 11:24

A Lehet Más a Politika az évfordulón tisztelettel hajt fejet a porrajmosban (pharrajimosban) áldozatul esett, összesen közel félmillió ember előtt, akik közül több tízezret Magyarországról hurcoltak el a nácik és csatlósaik – írta a roma holokausztra emlékezve közleményében Szabó Tímea. Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság alelnöke felidézi, hogy 1944-ben „ezen a napon pusztította el a hitleri politika tömeggyilkos gépezete az auschwitz-birkenaui haláltábor utolsó cigány származású foglyait”, több ezer férfit, asszonyt és gyermeket, és augusztus 2. a Cigány Világszövetség kezdeményezésére 1972 óta a roma holokauszt világnapja. A politikus hangsúlyozza, hogy a magyarországi holokauszt előkészítése miatt a két világháború közötti rendszer vezető politikusait, végrehajtásáért pedig a hadsereget, a csendőrséget és a közigazgatást is felelősség terheli.

Az LMP elítéli a gyűlölködés és indulatkeltés minden napjainkban tapasztalható megnyilvánulását – rögzíti a közlemény, amely szerint mindenkit arra akarnak emlékeztetni, hogy a náci népirtást az áldozatok megbélyegzése, kirekesztése és fokozatos jogfosztása készítette elő, és az ellenük irányuló uszítás tette lehetővé. Ez soha többé nem fordulhat elő – írja a képviselő. Az LMP véleménye szerint Magyarország egyik legnagyobb sorskérdése, hogy képesek leszünk-e vélt és valóságos ellentéteink békés rendezésére. Kérdés, hogy a szolidaritás, az együttműködés, az integráció folyamatai erősödnek-e társadalmunkban, vagy az ellentétek elvadulása, a társadalmi széthullás, az elkülönülés fokozódik – hangsúlyozza Szabó Tímea. A LMP meggyőződéssel vallja, romák és nem romák közös felelőssége, hogy mivé teszik Magyarországot. Ha igaz, hogy minden magyar felelős minden magyarért, akkor felelős minden magyar romáért is és viszont – zárul az ellenzéki párt közleménye.

Az MSZP szerint a roma holokauszt évfordulója kapcsán az emlékezésnek szólnia kell az 1944-es események mellett a jelennek is, amelynek ma „ismét része az a kisebbségellenes, szélsőjobboldali retorika, amely egyszer már végigsöpört a Kárpát-medencén, és nyomában csupán a felfoghatatlan pusztulás maradt” – közölte az ellenzéki párt csütörtökön az MTI-vel. Mesterházy Attila pártelnök és Teleki László, a párt elnökségi tagja közös közleményükben úgy fogalmaznak: szélsőjobboldali szervezetek – köztük a parlamenti képviselettel rendelkező Jobbik – nyíltan és következmények nélkül cigányozhatnak.

A médiában megjelenő elfogadhatatlan hangvételű híradások, nyilatkozatok, beszédek e napon különös, egyben elborzasztó értelmet nyernek. A hétköznapi gyűlöletet övező közöny félreérthetetlen és logikus, de nem elfogadható  következménye a jelenlegi társadalmi-gazdasági helyzetnek. Ezért kell felhívnunk mindenki figyelmét arra, hogy a rasszizmus és a fajgyűlölet sem cél, sem eszköz nem lehet a politika kezében” – írták. Az MSZP szerint a demokratikus ellenzéki pártok felelőssége, hogy felhívják a kormány figyelmét a szükséges intézkedésekre, a kormány dolga pedig, hogy jogállami eszközökkel, a hatályos törvények betartásával, ha kell, szigorításával gátat vessen a gyűlöletnek.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. augusztus 02. 16:34
http://somogyiroma.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=317725 Nem kevésbé eltérőek azok a becslések sem, amelyek – Szita Szabolcs történész tájékoztatása szerint – általában 200–600 ezer közé teszik az európai roma áldozatok számát. A kilencvenes évektől inkább az utóbbi adat vált elfogadottá, a cigányok nemzetközi szervezetei ugyanakkor 1,5 millió áldozatról beszélnek. Ez a szám szerepel a párizsi roma központ nyilvántartásában is.
bispora
2012. augusztus 02. 16:28
Ja még az jutott eszembe, hogy a cigány szervezetek eleinte 70000 kiirtott cigányról beszéltek és a porrjamos kárpótlásaként hasonló nagyságrendben próbáltak pénzt kicsikarni a németektől. Mintha büntetőügy lett volna a dolog vége- erre is emlékezhetnek az LMP-sek.
bispora
2012. augusztus 02. 16:17
Hogy a helyiértékén kezeljük a kérdést… A magyarországi cigány tömegek haláltáborba hurcolását Karsai László zsidó történész pontosította: "29-én iskolánkba látogatott Karsai László professzor és a családja. A professzor bő másfél órás előadást tartott nekünk a Holokausztról, ugyanis Ő maga is zsidó...Az előadás második felében Karsai László, a cigány-holokauszt kérdéséről beszélt. Megismertük a számadatokat, hogy a magyarországi áldozatok közül, körülbelül 1000 cigány származású ember pusztult el, ebben az időszakban. " Ez kb. azt jelenti, hogy ennél még nemzsidó magyar haláltábor áldozat is több volt! A harmincas évek elején még 40 ezres cigányság vészelhette át a második világháborút a legkisebb emberveszteséggel az összes etnikum közül, hiszen az ötvenes évekre már 150 ezer fölött lehetett a létszámuk. http://www.dzsajbhim.hu/iskola.. http://www.youtube.com/watch?v=umdcJahc_J4
freehckr
2012. augusztus 02. 14:52
(ásít)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!