Varga: Ősz végére lehet meg az IMF-megállapodás

2012. július 26. 09:37

Ősz végére állapodhat meg Magyarország a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval; a vitatott témák között szerepel a jövő évi makropálya megalapozottsága, a közszféra aránya a foglalkoztatásban és a tranzakciós illeték kiterjesztése a jegybankra – közölte Varga Mihály, a tárgyalásokat vezető miniszter.

2012. július 26. 09:37

Az IMF/EU pénzügyi csomagról július 17-én kezdődött és most lezárult első egyeztetési kört Varga Mihály a tervezettnek megfelelőnek nevezte, és azt mondta, hogy mindkét fél hasznos helyzetértékelésen van túl. Közölte, hogy egyetértés van a tárgyalófelek között például abban, hogy meg kell erősíteni a jövő évi makropálya és költségvetés megalapozottságát, az ehhez felhasználható eszközök megítélésében azonban véleménykülönbség mutatkozik.

A miniszter a nézetkülönbségek között említette, hogy az IMF/EU-delegáció szerint a foglalkoztatásban magas a költségvetési szféra aránya. Erre Varga Mihály szerint az a helyes válasz, hogy a versenyszférában dolgozók létszámának növelését kell támogatni, s akkor az arányok is javulnak. A költségvetési szféra további létszámcsökkentése ugyanis nemcsak gazdasági, hanem szociális kérdés is. A pénzügyi szférát terhelő tranzakciós adóval kapcsolatban Varga Mihály megismételte Orbán Viktor miniszterelnök korábbi álláspontját, miszerint a felhalmozott adósság felszámolásából a pénzügyi szférának is ki kell vennie a maga részét.

A miniszter elmondta azt is, hogy az illeték MNB-re való kiterjesztését a tárgyalódelegációban is képviselt Európai Központi Bank kifogásolta, és a tárgyalások során ehhez közeli véleményen voltak az IMF és az EU delegáltjai is. Varga Mihály szerint a mostani tárgyalási szünet arra is alkalmat ad, hogy a magyar kormány is értékelje álláspontját, „ha szükség lesz erre, akkor nyilván ehhez a kérdéshez hozzá fogunk majd nyúlni”.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2.nyugi
2012. július 26. 12:41
"Legeltest" :DD
zolinho723
2012. július 26. 12:14
Jobban jártunk volna ha a fidesz vezérkart az anyjuk kikapartatta volna időben.
KannibálTatárÚr
2012. július 26. 11:58
..."a foglalkoztatásban magas a költségvetési szféra aránya." Há´, ebben nagyon igaza van az Ájemefnek. Elküldeni akár 2/3-ukat is nagyon sokat segítene a költségvetésen. A szociális kérdéseket ui. nem felesleges irodisták alkalmazásával kell megoldani! Ha mindenben ilyen az Ájemef követelése, akkor hallgatni kell rájuk.
tetahó
2012. július 26. 11:42
Ezt a megegyezősdit elnevezhetnénk a hülyék játékának. Az győz, aki a legtovább elhiszi, hogy Orbán komolyan akarja a megállapodást. A győztes a végén leszophat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!