Nem tartóztathatták volna le P. Lászlót a gyilkosság előtt

2012. július 18. 20:27

A rendőrség Bándy Kata rendőrségi pszichológus meggyilkolásának időpontja előtt nem intézkedhetett P. László elzárásáról annak korábbi szabálysértési ügyeiben, mivel az elővezetés elrendelésére a határidő akkor még nem járt le – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán.

2012. július 18. 20:27
A rendőrség honlapján megjelent közleményben azt írták: a Bándy Kata meggyilkolásával megalapozottan gyanúsított P. Lászlót egy 2010. augusztus 3-án és egy 2010. október 4-én elkövetett, engedély nélküli vezetés és érvényes gépjármű-felelősségbiztosítás nélküli vezetés szabálysértése miatt a szabálysértési hatóság 40 ezer forint pénzbírság büntetéssel sújtotta, és 10 hónapra eltiltotta a járművezetéstől. 
 
A pénzbírságot a férfi nem fizette meg, ezért a bíróság 2012. április 10-én keltezett jogerős végzésével 20 nap elzárásra változtatta át. P. Lászlónak a szabálysértési hatóság felhívása alapján 2012. július 2-án kellett volna jelentkeznie a kijelölt büntetés-végrehajtási intézetben az elzárás letöltésére, de ezt elmulasztotta. A jogi szabályozás szerint viszont az elővezetés elrendelése a jelentkezés kijelölt időpontját követő nyolc nap eredménytelen elteltét követően, ügyészi jóváhagyással történhet meg.
 
Így P. László szabálysértési ügyében az elzárás megkezdésének kikényszerítése érdekében a rendőrség szabálysértési hatóságának az emberölés elkövetésének időpontjáig nem volt intézkedési jogosultsága, illetve kötelezettsége – olvasható a rendőrség közleményében.
 
Bándy Kata 25 éves rendőrségi pszichológus július 8-án, vasárnap hajnalban egyedül, gyalog indult el egy sörözőtől, de az otthonába nem érkezett meg. A nő holttestét július 11-én délután találta meg egy férfi a pécsi Délibáb utcában, egy bokros területen.
 
A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő reggel közölte, hogy őrizetbe vettek egy 26 éves férfit, aki megalapozottan gyanúsítható Bándy Kata meggyilkolásával, és a férfi beismerő vallomást tett. A Pécsi Városi Bíróság szerdán azt jelentette be, hogy aljas indokból elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt elrendelték a gyanúsított előzetes letartóztatását.
 
Korábban több sajtóorgánumban azt közölték, hogy a 26 éves férfinak már a hónap elején, július 2-án be kellett volna vonulnia a kecskeméti börtönbe 20 napra, mert nem fizetett meg egy 40 ezer forintos szabálysértési bírságot. Az információk szerint a Bóly mellett, menekülés közben elfogott férfi a legutóbb tavaly ősszel szabadult a börtönből; akkor egyéves börtönbüntetését töltötte le, előtte pedig rablás miatt ítélték el öt évre.

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2012. július 19. 04:23
Ki az a barom,aki ilyen jogszabályt kitalál?Már másnap körözést kiadni és bilincsben elővezetni,nem megadni a lehetőséget a szökésre.Persze mit csodálkozunk,aki már egyszer elszökött az ítélet hirdetéskor Mexikóba,az itthon házi őrizetben és utána három megyére feloldják,mert munkát kap.6 év elsőfokuval a háta mögött,ugye ez a független magyar bíróság?
dexter
2012. július 18. 23:33
Tehát ha valaki szökni akar a börtönbe vonulás előtt, akkor a megjelenés elmulasztása után még kap 8 nap törvényes lehetőséget arra, hogy elég messzire utazzon, valahova szingapúrba mondjuk. A kanadaiak valami hasonló dolgon voltak megütközve amikor történelmük legnyagyobb embercsmpészési ügyében érintett derék romákok magyarországi előélete felől érdeklődtek. Bár már meg sem vagyok lepve azok után, hogy valami két éve valamelyik elitélt az itélethirdetés utáni percben pisálhatnékra hivatkozva egyszerűen kisétált a bíróság épületéből. Szar nem lesz ebből az országból 30 év múlva ezt most megmondom.
gudmen
2012. július 18. 21:24
magyarázom a bizonyitványom.. itt (is) megbuktatok..leülni! egyes!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!