Olaszország
ÉLŐ
Albánia

Nincs több jogi lehetőség a leányfalui gázoló ügyében

2012. június 20. 16:50

Az ír jog szerint Magyarországnak nincs lehetősége további jogi lépéseket tenni Francis Ciarán Tobinnak, a két kisgyermek halálát okozó, tizenkét évvel ezelőtti leányfalui gázolás ír felelősének az ügyében – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

2012. június 20. 16:50

A KIM kérésére az ír Igazságügyi és Egyenlőség Minisztérium hivatalosan is megerősítette azt az eddig sajtóhírekből ismert információt, amely szerint az ír Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében Francis Ciarán Tobin nem adható át Magyarországnak, a 2000. április 9-én Leányfalun két kisgyermek halálával végződő balesetet okozó férfi fogvatartását pedig megszüntették.

Az igazságügyi minisztérium emlékeztet: az ír Legfelsőbb Bíróság azzal indokolta a határozatot, hogy a baleset bekövetkeztekor hatályos ír jog értelmében az átadásra csak akkor lett volna lehetőség, ha a keresett ember megszökött volna abból az országból, amely európai elfogatóparancsot adott ki a kézrekerítésére. Tobin azonban az ellene folyó büntetőeljárás során ötszázezer forint biztosítékot helyezett letétbe a Budakörnyéki Bíróságon, mielőtt elhagyta az országot, ezért távozása nem minősül szökésnek – magyarázták, felidézve, hogy 2002 októberében a Pest Megyei Bíróság jogerősen három év szabadságvesztésre és három év járművezetéstől való eltiltásra ítélte a férfit.

A KIM megkérdezte Írország igazságügy-minisztériumától, van-e még jogi lehetőség arra, hogy Tobin ne kerülhesse el tettének következményeit, amire a tárca azt a választ adta, hogy az 1983-as strasbourgi egyezmény kiegészítő jegyzőkönyve szerint az ítélet-véghajtás „átvételének”, vagyis más országban történő végrehajtásának feltétele, hogy az elítélt elmeneküljön az ítélkező államból a végrehajtóba. „Ez alapján az ír jog szerint Magyarországnak nincs további lehetősége jogi lépéseket tenni a Tobin-ügyben” – írták.

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jan
2012. június 21. 08:58
Létezik egy radikális megoldás. Tobint valakik elrabolják, és megkötözve lerakják egy budapesti rendőrörs elé. Az emberrablás miatt persze nyomozás indul, ami vagy sikeres, vagy nem. De a lényeg, hogy Tobin Magyarországon van, így semmi akadálya a jogerős ítélet végrehajtásának. Nemrég volt egy ilyen eset francia-német viszonylatban, ott egy gyilkos pedofilt sikerült a rács mögé juttatnia az áldozat apjának 30(!) év után: http://www.nytimes.com/2011/10/23/world/europe/fathers-drive-for-justice-ends-in-guilty-verdict-in-france.html?_r=1
Hajdú Sógor
2012. június 21. 00:10
http://www.youtube.com/watch?v=01XnlEfDylM
Hajdú Sógor
2012. június 21. 00:08
Neki családja van. http://www.youtube.com/watch?v=vlTSM08wNEA
Hajdú Sógor
2012. június 21. 00:05
Az ír szokásjoggal is szembemegy az, hogy immár 11. alkalommal napolta el kedden a dublini felsőbíróság Francis Ciarán Tobin, a Leányfalun két gyermeket halálra gázoló ír férfi kiadatási tárgyalását - mondta Bárd Petra, az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezetője.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!