Kövér elküldte válaszlevelét

2012. június 21. 18:27

Kövér László megküldte válaszlevelét Elie Wiesel Nobel-békedíjas amerikai írónak. Az Országgyűlés Hivatala tudatta: a házelnök a címzett belátására kívánja bízni, hogy nyilvánosságra hozza-e a válaszlevelet.

2012. június 21. 18:27

Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön megküldte válaszlevelét Elie Wiesel Nobel-békedíjas amerikai írónak – közölte az Országgyűlés Hivatala az MTI-vel. A közlemény szerint a házelnök – tekintettel arra, hogy Elie Wiesel sem nyílt levélben fogalmazta meg véleményét – a címzett belátására kívánja bízni, hogy nyilvánosságra hozza-e a válaszlevelet.

Hétfőn az MTI washingtoni tudósítójának kérdésére – a nol.hu értesülését megerősítve – Elie Wiesel titkársága közölte: az író június 7-i keltezéssel levelet küldött Kövér Lászlónak, amelyben jelezte, hogy lemond az államfőtől 2004-ben kapott kitüntetéséről. A portál írása szerint a levélben az áll, megdöbbenéssel és felháborodással értesült arról, hogy a magyar Országgyűlés elnöke is részt vett a szerinte nyilas eszméket valló erdélyi író, Nyirő József újratemetési kísérletében.

Írásában a magyar származású amerikai zsidó író kitér azokra a „nyugtalanító hírekre, amelyek szerint Magyarországon köztereket neveznek el Horthy Miklósról és rehabilitálják Wass Albertet, illetve a világháborús fasiszta kormánnyal együttműködő más közéleti szereplőket, és a tanrendbe kerülnek a szélsőjobboldali eszméket hirdető szerzők.

Elie Wiesel – a honlap szerint – a levélben emlékeztet rá, hogy a 2009 decemberében tartott parlamenti beszédében felkérte a magyar képviselőket, hogy tegyenek többet a bizonyos kiadványokban és a politikai életben is megjelenő antiszemita, rasszista megnyilvánulások ellen, amelyek „szégyent hoznak a nemzetükre”. „Azóta egyre világosabb, hogy a magyar hatóságok bátorítólag lépnek fel azokban a kísérletekben, amelyek tisztára mosnák Magyarország múltjának ezt a tragikus fejezetét, nevezetesen a világháborús magyar kormány részvételét az ország több százezer zsidó állampolgárának deportálásában és meggyilkolásában” – állapítja meg az író.

Elie Wiesel 2004-ben Mádl Ferenc köztársasági elnöktől vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smogger
2012. június 22. 04:47
Mont az egyszeri rendőrpáros: Kövér olvas, Áder ír, vagy fordítva....
radical
2012. június 21. 23:48
Kövér a válaszlevélben biztos hogy vezekelt Elie Vizelet elött! Ezért nem nyilvános a levél mert ha az lenne akkor megint kinyilna egy pár ezer ember szeme. A vicc pedig az hogy mindent ahoz szabnak hogy mit szólnak a zsidók. Én nem vagyok antiszemita de ez már kezd nagyon idegesitő lenni.
Brüsszel
2012. június 21. 21:26
szar a cím srácok...:)
csikó
2012. június 21. 21:11
Amúgy Kövér László Házelnök. Áder János Köztársasági Elnök. Ki írt levelet kinek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!