Tranzakciós adó: a bankszövetség megosztaná a terhet

2012. május 23. 12:01

Gyuris Tamás, a bankszövetség elnökségi tagja szerint ha a tranzakciós adóról szóló javaslatot a jelenlegi formájában fogadják el, az további recessziót vetít előre. A szervezet ezért átfogó módosítást javasol a kormánynak.

2012. május 23. 12:01

Átfogó módosítást javasol a bankszövetség a kormánynak a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvényjavaslat kapcsán – közölte Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja az m1 Ma reggel című műsorában szerdán. Mint elmondta, a beterjesztett törvényjavaslat szerint a pénzforgalmi illeték a bankokat terhelné. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi magyarországi bankadó 17-szerese az európai átlagnak, de csaknem 50-szerese lenne, ha a törvényjavaslatot a jelenlegi formában fogadnák el. Hozzátette: javaslatuk szerint a bankok és az ügyfelek között kellene megosztani ezt a terhet.

Gyuris elmondta, hogy a bankszövetség bízik abban, hogy tárgyalások után olyan pénzfogalmi illeték bevezetésére kerülhet sor, amely mindenki előtt egyértelműen és tisztán mutatja a terheket. Szerinte a jelenlegi tervezetnél sokkal átgondoltabb, majdnem minden pontjában módosítandó javaslattal lehetne megtalálni a megoldást. A szakember szerint ha a törvényjavaslat a jelenlegi formájában marad, az további recessziót vetít előre. Mint fogalmazott, a bankok hitelező képességének romlása mellett a másik fő hatás az, hogy az igazán európai méretekben gondolkozó vállalkozások rövid úton, akár egy hónap alatt külföldre tudják telepíteni pénzforgalmukat.

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemjoe
2012. május 23. 19:03
A bankrendszer mára állam lett az államok felett. Addig, amíg a levegőből állítják elő a pénzt 10% alatti tartalék ráta mellett, addig nem nagyon kellene siránkozniuk. Csak azért lehet ezt az álságos színházat játszani itt ország-világ előtt, mert az embereknek fogalmuk sincs, mi fán terem a pénz, amit használnak. Pedig az orruk előtt zajlik a csalás. Tulajdonképpen nem is titkolják.
krisztoforo48
2012. május 23. 16:20
A nyereséget megosztotta a Bankszövetség?
nemeth gyorgy
2012. május 23. 15:15
A pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvényjavaslat kapcsán a Magyar Bankszövetség módosítási tervei, minden túlzást előkeresnek - a bankadó 17-szerese az európai átlagnak, de csaknem 50-szerese lenne -, csakhogy az ügyfelekkel megoszthassák a terheket! Vigyázni kell, mert a végén a bankok a „jámbor” ügyfelekkel fizettetik meg a teljes illetéket, és ez, az egész törvényjavaslat megcsúfolását jelentené!
OmegaMale
2012. május 23. 13:55
"A szervezet ezért átfogó módosítást javasol a kormánynak." Látjátok, kedves bankok? Pont ez volt a cél. Ahogy annak idején. Meg lettetek kérdezve, hogy Ti mit fogtok csinálni. Beleröhögtetek a képünkbe, hogy muhahah, mit képzelünk? Aztán kaptatok egy szép válságadót. Utána érdekes módon már volt szándék a részetekről egyeztetni... Most eljátszottuk ugyanezt, mert szokás szerint nem láttátok magatoktól a folyamatok alakulásában játszott szerepeteket, felelősségeteket. Megint úgy gondoltátok, hogy Nektek nincs kötelességetek a témával kapcsolatban, ezért megint segített Nektek egy kicsit a kormány. Akkor se, most se fogtátok fel, hogy itt nem elég átmenni az utca másik oldalára, ezt nem lehet kidumálni, ellógni. Úgy látszik, kedves bankok, csak ebből értetek. Egy olyan kormánytól, akit elmentetek bepanaszolni az EB-hez, mit vártatok? Megértést? Hát a zemberektől, akiket tudatlanságukban megvezettetek ahelyett, hogy elhajtottátok volna őket? Tessék, pénz helyett van egy csomó (számotokra) értéktelen kacatotok, lelakott lakások és lefingott, kibelezett autók... Most akkor senkinek se jó, jó üzlet volt? Nem fogtátok fel. Egy rakás embert meg még pluszban Titeket kellett kimenteni a szarból és most megint az utolsó utáni pillanatban mégiscsak lehet veletek tárgyalni? És még mindig nem fogjátok fel. Még mindig magas kamaton akarjátok a forinthitelt adni, mert még mindig csak a pénzügyi tervet akarjátok hozni. Akkor ne beszéljünk társadalmi-gazdaási funkcióról, mert azt Ti bankok csak akkor töltitek be, ha Nektek épp úgy tetszik. Nem lehet Neketek hátat fordítani, mert pofára ejtitek az embereket! Bocs bankok, de geciszeműek vagytok, nem áldozatok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!