Növelné a lovas ágazat szerepét a kabinet

2012. május 18. 17:57

Czerván György, államtitkár az ópusztaszeri Nyeregszemle elnevezésű rendezvényen beszélt arról, hogy a kormány célja, hogy a lovas ágazat gazdasági és társadalmi szerepe megnövekedjen.

2012. május 18. 17:57

Évente 100-150 millió forintot fordít a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tenyésztésszervezési feladatokra, ezen belül lótenyésztésre – erről Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkára beszélt az ópusztaszeri Nyeregszemle elnevezésű rendezvényen. A tárca közleménye szerint az államtitkár hangsúlyozta: a Nemzeti Vidékstratégia 2020 alapelveinek megfelelően a Nemzeti Lovas Program az állattenyésztésen, az állattartáson keresztül segít megőrizni és gyarapítani a vidéki munkahelyeket. Szervesen kapcsolódik a térségi nemzeti programokhoz, különösen a tanyás térségek átfogó fejlesztési programjához.

Czerván György emlékeztetett: a lovas ágazattal kapcsolatos teendők összehangolását miniszterelnöki megbízott végzi 2011 novemberétől. Horváth László vezetésével készül a Kincsem – Nemzeti Lovas Program. A kormány célja, hogy a lovas ágazat gazdasági és társadalmi szerepe megnövekedjen – közölte az államtitkár. Hozzátette: az őshonos magyar lófajták jövőjét biztosítja, hogy a génmegőrzés, a biológiai alapok fejlesztése kiemelt része a vidékstratégiának. Az ország területének mintegy 10 százalékát kitevő, hozzávetőleg 1 millió hektárnyi rét és legelő hasznosításával a lóállomány tovább növelhető, megerősíthető a lovak egészségügyi állapota, és lendületbe hozható az elmaradott térségek gazdasága - mondta.

Az adatok szerint tavaly 9 ezerrel több ló volt Magyarországon, mint egy évvel korábban, az állomány jelenleg mintegy 74 ezer állatot számlál. A kancaállomány 4 ezerrel emelkedett, számuk jelenleg 41 ezerre tehető – közölte a tárca.

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
baltazár
2012. május 19. 18:26
a fideszes fijjuk szeretik a lovat de a lóvét mégjobban...
Honfi-fi
2012. május 19. 12:08
gondolom, a lódarabszám emelés csak arról szól, hogy jusson minden magyar seggbe magyar lófasz
tarackos
2012. május 19. 10:24
Lóra van pénz pártokra nincs...
kjkj945
2012. május 19. 08:39
Talán álkulák, földje nincs de nagyparaszt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!