MSZP: Az új adók tovább növelik az inflációt

2012. május 14. 12:16

A szocialisták szerint a Széll Kálmán-terv 2.0-ban szereplő új adók tovább növelik majd az inflációt, amely áprilisban már így is a legmagasabb volt az Unióban.

2012. május 14. 12:16

Az MSZP szerint a Széll Kálmán-terv új változatában szereplő adók tovább növelik az inflációt, amely az áprilisi 5,7 százalékkal egyébként is a legnagyobb az Európai Unióban. Tukacs István, szocialista országgyűlési képviselő szerint bár a kormány 4,2 százalékos inflációval számolt erre az évre – ehhez igazodott a nyugdíjemelés is –, ma már nincs olyan elemzés, amely 5 százaléknál kisebb pénzromlást feltételezne. Ezt a kormány gazdaságpolitikájával magyarázta, hangsúlyozva, hogy a legnagyobb mértékben az üzemanyagok ára nőtt, és jelentősen emelkedtek az élelmiszerárak és a háztartási energiaárak is, különösen a távfűtésé. Hozzátette: ez azért is szembetűnő, mert a kormány a rezsiköltségek befagyasztását ígérte.

A parlament gazdasági bizottságának MSZP-s tagja elmondta, a kormány az adóemelésekkel – így például az áfa 27 százalékra emelésével – növelte az inflációt, és ez lesz a hatása a Széll Kálmán-terv új változatában megjelenő adóknak, így a várhatóan már augusztusban életbe lépő telefonadónak is. Hangsúlyozta: az MSZP ezzel szemben a fogyasztást és a növekedést ösztönző gazdaságpolitikai fordulatot sürget. Tukacs megjegyezte: a beruházások gyarapításához elengedhetetlen, hogy ne lehetetlenítsék el a kis és közepes vállalkozásokat hitellel életben tartó bankrendszert.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közölt adatai szerint áprilisban a fogyasztói árak 5,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, márciushoz viszonyítva pedig 0,8 százalékkal nőttek. Elemzők ezzel összefüggésben az MTI-nek arról beszéltek: a 3 százalékos inflációs cél elérése a vártnál magasabb áprilisi infláció és a Széll Kálmán Terv 2.0-ban körvonalazott új adók bevezetése miatt késik, és várhatóan jövőre sem teljesül.

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csikó
2012. május 14. 15:52
Leköteleztél, kösz.
pemetecukor
2012. május 14. 14:30
Kedves Mszp tetszettek volna jobban kormányozni és ezzel megakadályozni a fityesz uralmat.
luga
2012. május 14. 13:13
Az infláció növekedésére akkor kellett volna gondolni, mikor felvettétek, (ki tudja, milyen feltételekkel) azt a hitelt, amit most kell törleszteni.
csikó
2012. május 14. 13:09
A FIAT mennyi időre bérelte ki a mandínert? Vagy direkt szivatjátok az idetolakodót?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!