Gyurcsány: nem másoltam a szakdolgozatom

2012. május 02. 21:51

Nemmel válaszolt Gyurcsány Ferenc arra a kérdésre, hogy másolta-e a szakdolgozatát vagy annak egy részét. A volt miniszterelnök az ATV Egyenes beszéd című műsorában utalt rá: nem tekinthető hitelesnek az a dokumentum, amelyet a Hír TV Rozs Szabolcs szakdolgozataként mutatott be.

2012. május 02. 21:51

Nemmel válaszolt Gyurcsány Ferenc arra a kérdésre, hogy másolta-e a szakdolgozatát vagy annak egy részét. A volt miniszterelnök az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerda este azt mondta: diplomamunkájához a forrásanyagok egy részét és az inspirációt a Rozs család balatonfüredi házában szerezte, de nem másolta le akkori sógora szakdolgozatát.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kifejtette, a plágium csak úgy bizonyítható, ha két dolgozat megegyezik, mivel azonban mind az ő diplomamunkája, mind egykori sógoráé, Rozs Szabolcsé eltűnt a pécsi egyetemről, az ügyben csak sejtetni vagy gyanúsítgatni lehet. Ezzel kapcsolatban arra utalt, nem tekinthető hitelesnek az a dokumentum, amelyet a Hír TV Rozs Szabolcs szakdolgozataként mutatott be, mivel az nem hivatalos, nem iktatta az egyetem. Gyurcsány Ferenc szerint az is elképzelhető, hogy az iratot az ő „ellopott” szakdolgozata alapján, utólag állították össze, ismerve 1984-es diplomamunkájának ma is fellelhető bírálatát, az abban megfogalmazott hibákat, hiányosságokat.

A volt kormányfőnek meggyőződése, hogy diplomamunkáját és sógoráét is ellopták az egyetemről, mondván nehezen hihető, hogy véletlenül éppen ez a kettő tűnt el. Arra a kérdésre, hogy volt-e köze a dolgozatok eltűnéséhez, kilopásához Gyurcsány Ferenc határozottan nemmel válaszolt. A politikus emellett megnyugtatónak nevezte, hogy a Pécsi Tudományegyetem kiterjeszti az intézményben és jogelődeinél tárolt diplomamunkákkal foglalkozó tényfeltáró bizottság feladatkörét, így a testület az ő szakdolgozatának eltűnésével és az azzal kapcsolatos plágiumgyanúval is foglalkozik majd. Szerinte tisztességes és hiteles vizsgálatot csak az egyetem folytathat arról, hogy az ellene felhozott vád igaz-e, bizonyítható-e.

Azt, hogy négy év elteltével a sógoráéval azonos címen adott be szakdolgozatot, nem találta furcsának. Szerinte a témamegjelölés – A Balaton-felvidék szőlészete és borászata – „meglehetősen általános”, a család pedig Balatonfüreden lakott. Gyurcsány Ferenc arra is kitért, hogy dolgozatához a forrásmunkák egy részét és az inspirációt a Rozs család füredi házában szerezte. Azt mondta: azok a családtagok, akik most csaknem harminc év távlatából állítják, hogy ott nem találhatott a témába vágó szakirodalmat, nem mondanak igazat. „Sok anyag volt ott, ebben a témában jó néhány anyag. (...) Szakkönyv, beszámoló, kézirat” – mondta, megjegyezve, egykori sógora is dolgozhatott ezekből.

Az interjúban azt is hangsúlyozta: nem megy bele abba a „zsákutcába”, amelynek a végén „a politikai halál” van, nem fogadja el, hogy neki, a megvádoltnak kell bizonyítani az igazát, nem azoknak, akik plágiummal gyanúsítják. A korábban plágiumügye miatt Schmitt Pál lemondását sürgető politikus beszélt arról is, hogy nem változott a véleménye a plágium erkölcsi megítéléséről. De úgy fogalmazott: „tudom, hogy ebben az ügyben nincsen plágium”. Közölte azt is, hogy helyreigazítást kért az őt megvádoló Magyar Nemzettől, s ha ennek a napilap nem tesz eleget, pert indít ellene.

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kakuk100
2012. május 03. 14:00
Egyébként nem gondolom, hogy ne lett volna képes fletó egy szakdoga megírására. De nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja. S a védekezéséből sajna az derül ki, hogy vaj van a fején. Nem is védekezik, csak visszatámad. Mi ez? Talán személyes háború? …”a volt miniszterelnök nem tud a politika megújulásáért tenni, ráadásul egyre kétségesebb, hogy ez volna-e a valódi célja, nem pedig az Orbánnal folytatott személyes háborújának fenntartása és eszkalálása.” http://fodorgabor.blog.hu/2012/05/03/gyurcsany_lopott_orbantol_biztosan#comment-form
drieno
2012. május 03. 13:46
egyébként kizárt, hogy a böszme akár akkor, akár ma képes legyen egy szakdolgozat precíz elkészítésére mint függetlenített kisz führer nem járt se előadásra, se gyakorlatra, így nem sajátíthatta el a szükséges tudást, nem tanulhatta meg és nem gyakorolhatta az alkalmazandó munkamódszereket nyilván trükközött, mert tudta, úgyse fognak szívózni vele, és eddig nem is tették ideje lenne az ilyen kisz és párttagok diplomáit bevonni, és felszólítani a tulajdonosaikat, hogy jelenjenek meg egy új szakdolgozattal egy valódi államvizsgán
MakkA
2012. május 03. 13:32
Nem másoltad, persze. Isten téged úgy segéljen. m.a.
táltos
2012. május 03. 12:49
"Nemmel válaszolt Gyurcsány Ferenc arra a kérdésre, hogy másolta-e a szakdolgozatát vagy annak egy részét." És a titkárnője?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!