Az AB nem vizsgálja Orbán egyeduralmi törekvéseit

2012. május 22. 18:51

Nem járt sikerrel a Demokratikus Koalíció alkotmányos blokádja: az Alkotmánybíróság formai és tartalmi okokból elutasította a Szabadság és Reform Intézet beadványát, melyben arra kérték a testületet, vizsgálják meg, hogy a kormány a hatalom kizárólagos megragadására törekszik-e.

2012. május 22. 18:51

A végzés indokolása tartalmazza azt is, hogy „amennyiben az indítványozó az általa vitatott rendelkezések vonatkozásában a törvényben meghatározott formai és tartalmi feltételeknek megfelelő beadványt nyújt be, úgy az alapjául szolgálhat az Alkotmánybíróság érdemi eljárásának” - tudatta MTI-hez eljuttatott közleményében a testület.

A Bokros Lajos és Kerék-Bárczy Szabolcs nevéhez köthető Szabadság és Reform Intézet az alkotmányjogi panaszában többek között a jegybanktörvény, a médiatörvény, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény, a bírósági szervezeti törvény, az alkotmánybírósági törvény, a gazdasági stabilitásról szóló törvény, valamint az alaptörvény és az alaptörvény átmeneti rendelkezései egyes részeivel összefüggésben az alaptörvény-ellenesség megállapítását és a kifogásolt rendelkezések megsemmisítését kérte.

A Demokratikus Koalíció tavasszal többször is tüntetett az Alkotmánybíróság előtt, hogy a testület vegye napirendre a beadványt.

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
facit
2012. május 23. 11:34
A Demagóg Koalíció alkotmányos blokádja- Nagy Fletóval a hordón- bruhahaaa, -gyűlöletből, Orbanofóbiából és hatalomvágyból építkezve nem lehet messzire jutni, a blöffök kimerülnek , a hazugságok kiderülnek, a vádaskodók felsülnek...........
imres
2012. május 23. 11:18
Engem megnyugtat, hogy a teljes DK és a baloldali kommentelők is képtelenek felfogni az AB hatáskörét. :)
tarackos
2012. május 23. 09:03
Ha formai hibás volt a beadvány -ez is önmagáért beszél- akkor be kell adni újra. Bár Kiss László indoklása sötét képet fest arról mit művelt a posztkomcsi narancsos csűrhe: „alkotmányvédelmi hatásköre ilyen típusú gyakorlásának mára már csak a látszata maradt meg, így pusztán szemlélője lehet csak a hatalmi ágakat érintő struktúrák átrendezésének. Reálisan nem foglalhat állást arról, vajon a jogállam formális előírásainak betartásával tényleg leépíthető-e a jogállam eddig kiépített intézményrendszere. Erre a veszélyre Sajó András már korábban felhívta a figyelmet az Önvédő jogállam című cikkében.” Az AB egyszerűen gyáva volt felvenni a kesztyűt és ezzel elárulták a népet mert nem voltak hajlandók védeni az alkotmányosságot. Szar emberek!
imres
2012. május 23. 08:58
Sok idióta baloldali kommentelő. :) Nem gondolkodik, csak ír. Nem olvas, csak ír. :) Az első perctől kezdve nyilvánvaló volt az elutasítás. Nem kellett volna mást tennie Gyurcsány elvtársnak vagy az általa megbízott intézet arra hivatott munkatársának, mint elolvasni az AB működését szabályozó jogszabályokat. Aztán értelmezni. Mindezt ajánlanám a kommentelő baloldali kommunista elvtársaknak is, akkor kevesebb idióta, értelmetlen megjegyzést írnának. Nos. Nézzük konkrétan az ügyet. Az AB formailag hibás beadvánnyal érdemben, értelemszerűen nem foglalkozik. Jogosan. Őszintén szólva Kiss László elvtárs alkotmánybíró különvéleménye ebben a tárgykörben értelmetlen. Kiss elvtárs különvéleményként (Gyurcsány elvtárs pécsi harcostársa, szintén besúgó) politikai nyilatkozatot tett, bármennyire is próbálta becsomagolni álláspontját. Az AB 1992(?) óta érdemben nem foglalkozik olyan ügyekkel, amelyik az ország alkotmányát minősítik. Nem azért, mert Orbán így akarta vagy akarja (mint ahogy az ostoba kommentelő elvtársak gondolják), hanem azért, mert értelmezésük szerint az alkotmány létrehozása az országgyűlés kizárólagos jogkörébe tartozik és még a látszatát is el akarják kerülni annak, hogy az AB alkotmányozó szerepet játszana. Nem az a feladata. Így, Kedves Baloldali, Ostoba Kommentelő Elvtársak az a nagy büdös helyzet, hogy még egyetlen épkézláb, értelmes hozzászólást sem írtatok le. :) Ma sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!