Martonyi: Nem ismertek az IMF és az EU feltételei

2012. április 10. 21:04

Martonyi János külügyminiszter az ATV híradójának elmondta: nem ismeri pontosan az IMF-fel és az EU-val kötendő hitelmegállapodás előfeltételeit. Kifejtette: a megállapodásra mindenképpen szükség van, nem feltétlenül a pénz miatt, hanem inkább a bizalom megerősítéséért.

2012. április 10. 21:04

A kormány nem ismeri pontosan a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val kötendő hitelmegállapodás előfeltételeit, „ellentétben azzal, amit nagyon sokan mondanak itthon, külföldön egyaránt” - mondta Martonyi János külügyminiszter kedden az ATV Híradójában. Kitért arra is, hogy véleménye szerint a politikai feltételek elfogadhatatlanok lennének.

 
A tárcavezető az Országgyűlés európai ügyek bizottságának keddi zárt ülésével kapcsolatban, amelyen a Magyarország elleni uniós kötelezettségszegési eljárásokról volt szó, azt mondta, Magyarország célja az elővigyázatossági megállapodás megkötése. Erre - mint hozzátette - „minden körülmények között szükségünk van”, de „nem feltétlenül a pénzre”, hanem inkább a bizalomra van szükség.
 
Véleménye szerint politikai kérdéseket nem lehet összefüggésbe hozni a hitelmegállapodással. Ezek közé sorolta a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének ügyét, amelyről azt mondta, „úgy tűnik, ezt a kérdést lényegében rendeztük, rendezzük”.  A bírák szolgálati viszonyának 62 éves korban való megszűnéséről pedig úgy fogalmazott, „ez nem olyan kérdés, ami a gazdaságpolitikát érintené”.
 
„Ha politikai feltételeket támaszt bárki, akkor én azt hiszem, hogy ez nem fogadható el” - hangoztatta. Az ATV híradójának tudósítása arról számolt be, hogy a politikai előfeltételeket a külügyminiszter szerint most körvonalazzák Brüsszelben. Washington is tájékozódik, Martonyi János ugyanakkor meglepőnek tartaná - hangzott el a tudósításban -, ha ott is politikai előfeltételeket határoznának meg.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
füst
2012. április 11. 09:15
Mi ez a tobzódás a ballibbantak részéről? Várjátok a felmentőket?
tarackos
2012. április 11. 08:43
Jancsika, kérdezd meg az első embert az utcán, sztem bárki vágja mik a feltételek. Persze tőled nem vártam mást, a cukorgyárak privijére sem emlékszel már kis vörös jóerkölcsös...
liberálzöld.
2012. április 11. 08:30
"Martonyi János külügyminiszter ... nem ismeri pontosan az IMF-fel és az EU-val kötendő hitelmegállapodás előfeltételeit. " El kellene olvasni? Esetleg meg kellene kérdezni a Fellegit? Vagy esetleg titkos? Nagy a baj, ha a külügyminiszternek segéd fogalma sincs az országát illyen mértékben érintő kérdésekről.
Dr. Táskás Tóni
2012. április 10. 23:32
"Martonyi: Nem ismertek az IMF és az EU feltételei" Esetleg, ha Fellegi megkérdezné, az nagyot lendítene a dolgon....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!