LMP: Csúcsra járt az oligarchák törvénygyára

2012. április 03. 15:20

Schiffer András szerint a kiemelt beruházási törvény módosításának elfogadásával csúcsra járt az oligarchák törvénygyára.

2012. április 03. 15:20

Schiffer András elmondta: a kiemelt beruházási törvény arról híresült el, hogy annak alapján kapott kiemelt minősítést az a sukorói beruházás, amelyik miatt bűnvádi eljárás zajlik Gyurcsány Ferenc ellen. Hozzátette: a törvényt 2006 tavaszán a Fidesz és az MSZP egyetértésével fogadták el, majd később leszavazták az LMP és a Jobbik indítványait, amelyek hatályon kívül helyezték volna a jogszabályt.

Az LMP-s politikus megjegyezte, hogy a hétfői voksolás során a kiemelt beruházási törvény módosító csomagjába „belecsempésztek” egy, a közbeszerzési törvényre vonatkozó kiegészítést is. Ez lehetővé teszi, hogy bizonyos ajánlatok esetében, nemzetbiztonsági érdekből, tíz évre, jogorvoslati lehetőség nélkül titkosítani lehessen a közbeszerzési pályázatokat. Schiffer közölte: az LMP-ben él a gyanú, hogy a Kossuth téren zajló munkálatokhoz is kapcsolódhatnak olyan közbeszerzések, amelyeket ezzel a módosítással akarnak eltitkolni a nyilvánosság elől.

Schiffer kitért arra is, hogy ezt követően, kedden a parlament elé került az örökségvédelmi törvény módosítása is, ami olyan rövidre szabja a régészeti feltárások idejét és annyira gyengíti a hatósági kontrollt, hogy az „udvari szállítókat” és a „narancsos oligarchákat” már a kulturális örökség védelme sem akadályozza a beruházások során. Végül ide sorolta, hogy a földmérési és térképészeti törvényben pedig úgy akarják korlátozni az információszabadságot, hogy a közérdekű adatok megismerhetőségét az érdeklődő szakértelméhez kötve korlátozhatják. Egy olyan példával érzékeltette a változást, amelyik szerint az atomenergiáról szóló törvény előírhatja, hogy a paksi erőműről szóló információkat csak egy nukleáris mérnök igénybevételével ismerhetik meg a civil szervezetek.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2012. április 03. 21:23
Tényleg ennyire hülye az átlagpolgár? Annak örül, hogy a közpénz (az adónkból), állami föld stb számolatlanul áramoljon a haveri oligarchákhoz???
rogananti
2012. április 03. 20:00
Birka vagyok. Nem zavar, ha meglopnak. Sőt örülök neki. Lényeg, hogy a kommunisták emútnyócév, hajrá!
tarackos
2012. április 03. 16:15
Íme a narancsos üvegzseb, megújulunk vazze...
phaidros
2012. április 03. 16:12
Azon gondolkodom, hogy az itt kommentelők egy része vajon érdekelt-e abban, hogy a közpénz saját gazdasági körbe való hatékony becsatornázása csont nélkül menjen, vagy csak szimplán elvakult pártfetisiszta birkák? Nem nagyon látok harmadik megoldást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!