Navracsics: Elfogadhatatlan a Himnusz éneklésének tiltása

2012. március 24. 17:23

Eljárást indított az Európai Kézilabda Szövetség az MKB Veszprém ellen, mert a klub szurkolói a hazai nemzetközi meccsek előtt eléneklik a Himnuszt. A szövetség több milliós büntetést is kiszabhat a Veszprémre. Navracsics Tibor, és Porga Gyula polgármester szerint elfogadhatatlan a himnusz éneklését tiltó rendelkezés, levélben kérnek magyarázatot a tiltó rendelkezésre.

2012. március 24. 17:23

Navracsics Tibor, veszprémi országgyűlési képviselő, valamint Porga Gyula, Veszprém polgármestere szerint is elfogadhatatlan az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) azon rendelkezése, mely nem engedélyezi klubrendezvények előtt a himnuszok lejátszását, eléneklését. A két politikus levélben kér magyarázatot az EHF-től a rendelkezésre. Az EHF a héten indított eljárást az MKB Veszprém ellen, mert a klub hazai nemzetközi találkozói előtt a helyi közönség elénekli a magyar himnuszt. A lehetséges büntetés több millió forintig terjedhet. Az ügyben a kontinentális szövetség illetékes bírósága jár el, s a klub már elküldte írásban a védekezését.

A Himnuszt bárkinek bárhol jogában áll elénekelni. Elfogadhatatlan, hogy meg akarják tiltani magyar állampolgároknak, hogy Magyarország területén elénekelhessék a Himnuszt” – mondta Navracsics Tibor. Az EHF szabályzata csak klubrendezvények előtt tiltja a himnuszok lejátszását, illetve eléneklését. A szövetség érvelése szerint a találkozók előtti ceremónia feszes időrendje erre nem ad időt. Porga Gyula polgármester butaságnak és ostobaságnak nevezte az EHF szabályát és azt is, hogy ezért szankció járhat. A szövetségnek címzett levelükkel kapcsolatban jelezte: bíznak benne, hogy annak hatására elérik, a jövőben senkit se zavarjon majd a himnusz eléneklése a mérkőzések előtt.

Navracsics Tibor utalt rá, hogy a veszprémi szurkolók eddig is elénekelték a Himnuszt, az ellenfelek ezt a helyi szokást tiszteletben tartották, és megítélése szerint a meccsek előtti felvezetés során ennek bele kell férnie az időbe. „Ha a veszprémi szurkolók el akarják énekelni a Himnuszt, tegyék meg! Amennyiben ezért büntetés jár, vállaljuk, és gyűjtést szervezünk az összeg befizetésére” – tette hozzá. A klub, valamint a Veszprém Kézilabda Fan Club az EHF eljárás hatására arra kérte a szurkolókat, hogy ne énekeljék el a Himnuszt a Bajnokok Ligája-mérkőzéseken.

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drieno
2012. március 25. 23:11
ezek a toleráns demokraták kezdenek az idegeimre menni emitt ünneplik, hogy gyakorlatilag betiltottak egy filmet, amott betiltani készülnek a Himnusz éneklését ezt még a ruszkik se merték ugyan el kellett mellette énekelni az internacionálét is, a himnuszt azonban nem tiltották be még a végén kiderül, hogy a kádár rendszer meg a szu nem is volt olyan rettenetes ezekhez képest
RAMBO
2012. március 25. 21:45
Ahogy olvasom a sporthíreket, idén már ez sem lesz gond.
durrbele
2012. március 25. 17:19
Mi az hogy még van Himnuszuk a magyaroknak!
magnamater
2012. március 25. 16:46
Akár a Patkány, harcos ateista az Európai Kézilabda Szövetség,vagy nagyon is hisznek az ima erejében, s félnek, hogy így jogtalan előnyhöz jutunk, ha elénekeljük az "Isten, áldd meg a magyart"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!