Meseszép házakat kaphatnak a devizahitelesek

2012. március 28. 13:54

Virágos teraszokat, zsalugáteres ablakokat, tűzrakóhellyel és padokkal ellátott kerteket álmodott meg a Belügyminisztérium által felkért cég az ócsai bérlakások kapcsán. A bedőlt devizahiteles családokat önellátásra nevelnék.

2012. március 28. 13:54

Tornác, spalettás ablakok, rózsával és szőlővel futtatott pergola, kerti grill, hintaágy, a gyerekeknek homokozó és játszóvár, hatalmas, árnyékot adó fák, gazdagon termő gyümölcsös, rendezett veteményesek – ilyennek álmodták meg a Belügyminisztérium kérésére azokat a házakat és a hozzájuk tartozó nagy kerteket, amelyeket Ócsa mellett terveznek felépíteni a bedőlt devizahitelesek megsegítésére. Az Origo által ismertetett, a kormány honlapjára is felkerült tervek a korábbiak módosításai. Ezek szerint már az eredetileg tervezettnél kisebb, 40,9 négyzetméteres lakásokat is felhúzna az állam. Az 50 négyzetméteres házakból 34 darab épülne; a 60, a 70 és a 80 négyzetméteres házaknak kétféle tervet is készítettek, pedig a nyolcvan négyzetméteresekből összesen csak négyet fognak építeni – közölte a portál.

A házakhoz tartozó kertekről a minisztérium szintén tervekben határozott. Ezekben az áll, a kisebbek ezer négyzetméteresek, a nagyobbak 1250 négyzetméteresek lesznek. A kormány már tavaly augusztusban is közölte: a kertek kiosztásával a cél, hogy a beköltöző családok önellátásra rendezkedjenek be. Az Origo cikkében megjegyzi: a kormány várhatóan karitatív szervezeteket fog felkérni, hogy szükség szerint mentorálással segítsék a családok növénytermesztését és állattartását.

A kerteket a Pagony Táj- és Kertépítő Iroda tizenötféle módon álmodta meg. Ezek között akadt olyan, ami elsősorban pihenésre alkalmas, ezt gyümölcsfákkal ültetnék be. Egy sarokban az elképzelések szerint padok és tűzrakóhely is elférhetne. Az Origo összefoglalója szerint a nagyobb kertek között viszont van olyan is, amelyet teljesen gazdálkodásra terveztek. Hogy a kerteket be is rendezik-e majd, vagy csak javaslatként készültek a rajzok, a kormány oldalára felkerült dokumentumból nem derült ki. Az Origo által megkérdezett szakember szerint az ilyen udvarok kialakítása százezrekbe kerülne.

Hogy az új házakat a több mint százezer bajba jutott család közül ki kaphatja meg, azt felállítása után a Nemzeti Eszközkezelő döntheti el. Ócsán a házak értékének egy százalékát kell majd kifizetniük a tulajdonosoknak egy év alatt. Ennek pontos értéke a ház értékétől függhet.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rogananti
2012. március 28. 17:17
Ne dolgozz, ne fizess hitelt, ne gondolkodj. A haveroknak lesz megrendelés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!