Ipsos: Nőtt a Fidesz és az MSZP támogatottsága

2012. március 21. 16:01

Az Ipsos márciusi felmérése szerint nőtt a politikai aktivitás, csökkent a pártpreferenciával nem rendelkezők aránya. Ebből elsősorban a Fidesz és az MSZP profitált, de valamelyest nőtt az LMP támogatottsága is. A Jobbikkal szimpatizálók tábora viszont csökkent. Az MSZP minimális különbséggel, de visszavette a vezetést a fővárosban.

2012. március 21. 16:01

Az Ipsos márciusi közvélemény-kutatása szerint az összes választókorú körében a Fidesz támogatottsága 19 százalék, az MSZP-é 14 százalék. Az LMP 5, a Jobbik 7, a Demokratikus Koalíció pedig 2 százalékon áll ebben a körben. Az Ipsos szerint lassan kikerülnek a választók a politikai letargiábó. Jelenleg négytizednyien mondták el, hogy elmennének egy most vasárnapi szavazásra. Csökkent a pártpreferenciával nem rendelkezők aránya is, táboruk jelenleg 52 százalékos. Az enyhe aktivizálódásból több párt profitált: í folyamat legfőbb nyerteseinek az MSZP és a Fidesz számít, nekik az év eleje óta negyed-negyedmillióval sikerült gyarapítaniuk táborukat. 

A szocialistáknak főleg a negyvenes, ötvenes korosztályokban, az alacsony iskolázottságúak körében, a munkaerőpiac kevésbé versenyképes csoportjaiban és a falvakban sikerült erősíteniük. Javultak a pozícióik a fővárosban is, hosszú idő után Budapesten az MSZP-nek sikerült visszavennie a vezetést. Százalékos előnye a Fidesszel szemben statisztikai értelemben árnyalatnyi: 24-21. A Fidesz újonnan érkezett szavazói főleg a harmincas, negyvenes éveikben járók, a társadalom középső rétegeiben találhatók, aktív dolgozók, szakmunkások, érettségizettek és jellemzően vidéki városokban élnek.

A Fidesz táborának utóbbi hónapokban történő bővülése az időközben elpártolt, mostanában azonban visszaérkező, újra a kormányoldal mellett aktivizálódó szavazóknak köszönhető. Az MSZP-nek eleve nagyobb volt a megtartó ereje, az előző választáson odaszavazók háromnegyede tartott ki a párt mellett. Ebben most sincsen változás, az új támogatók zömmel az előző szavazásról távolmaradók közül kerülnek ki, de a Fidesztől is érkeztek néhány tízezren.

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyuri49
2012. március 22. 18:50
Olvasom a kommenteket és leszámítva néhány értelmes hozzászólást, a többiből süt a bunkóság megfűszerezve a szélsőjobb iránti szimpátiával (van aki ezt nyíltan kimondja: "Nem szeretnénk már zsidó vezetést ebben az országban, köszönjük szépen elég volt."), csak egy dolog nem jut senkinek az eszébe: minden felmérésnél a tendenciát kell figyelni! Nem számít, hogy esetleg kihez áll közel az illető közvélemény-kutató cég, a lényeg az, hogy több havi felmérés mit is mutat! Mindettől függetlenül, kérdezném a derék antiszemita hozzászólótól: mikor volt Magyarországon tisztán zsidó vezetés? Meg is válaszolom a kérdésem: SOHA! Még rákosi idejében is ott voltak a másvallásúak, vagyis gyűjtőnéven: keresztények! Ahogy ma sem egyedül az orbán a felelős az ország tönkretételéért, ugyanúgy a rákosi idejében sem lehet egyedül azt a néhány zsidót tenni felelősnek, mert ott volt és ott van, körülötte a másodvonalbeli vezetés, akik a hallgatólagos közreműködésükkel igenis, hogy ugyanolyan felelősek, mint maga a vezér (rákosi) volt és jelenleg is (orbán), van! A szélsőjobbról: isten mentse meg ezt az országot attól, hogy az újnyilasok kerüljenek hatalomra! Nincs semmilyen programjuk, azon kívül, hogy "ki kell lépni az Unióból, terrorizálni kell cigányokat és a zsidókat és csak az igazi magyarok kerülhetnek pozícióba". (ez utóbbit már az orbán is kezdi megoldani, mert csak a saját hithű embereit rakta be az összes fontos posztra, akiket madzagon rángathat) Nagyon remélem, hogy sikerül 2014-re összeállni egy csapatnak, amelyik vissza tudja majd fordítani az országot a szakadékba vezető útról és örökre eltűnnek a magyar neonácik és csatlósaik, a fidesz vezető emberei!!!
OrangeOrder
2012. március 22. 08:45
"Az MSZP minimális különbséggel, de visszavette a vezetést a fővárosban." Kizárt, hacsak nem az Újlipótvárosban készült a felmérés. Jobbik le? :D Hógyne!
Soma
2012. március 22. 07:19
Az MSZP valóban feljövőben van Budapesten. Ezen nincs mit csodálkozni, Bp. mindig is az övék volt. A 2010-es "kilengést" az "elmúttnyócév" okozta, de a lelkük mélyén vörösek maradtak, akik vörösek voltak. Orbántól valóban azt várták, hogy majd kolbászból lesz a kerítés. Bp. vöröseit nem lehet megtanítani sem gondolkodni, sem mérlegelni. Ez ugyanúgy tényszerűség, mint az, hogy Ángyán le fog faragni a vidékből is.
Feyszáll
2012. március 22. 00:38
Az ávósfattyú maszoposok megint leoltják a népet, lehet menni próbafekvésre a Farkasrétre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!