Nem változtatna a kisebbségek jogállásán Fico

2012. március 15. 14:34

Hivatalosan is kormányalakítással bízta meg csütörtökön Ivan Gasparovic szlovák államfő Robert Ficót, az előre hozott parlamenti választások győztes pártjának, az Irány - Szociáldemokráciának (Smer-SD) az elnökét. A leendő kormányfő közölte, nem látnak okot arra, hogy változtassanak a kisebbségek jelenleg érvényes status quóján.

2012. március 15. 14:34
„A Szlovák Köztársaság alkotmánya alapján az előre hozott parlamenti választások győztes pártja elnökének adtam át a kormányalakítási megbízatást” - jelentette ki Ivan Gasparovic szlovák államfő az elnöki palotában Robert Ficóval tartott találkozóját követő sajtóértekezletén.
 
„Van eset, amikor a csúcs a szakadék szélét jelentheti” - mondta el a kormányalakítási megbízatás átvételét követően Robert Fico, a Smer elnöke. Hozzátette: tudatában van annak, hogy a leendő kormány nehéz körülmények között fog dolgozni.


FRISSÍTÉS:

Egyedül alakít majd kormányt a parlamenti választások győztes pártjának elnöke, Robert Fico - ez derült ki azon a kerekasztal-tárgyaláson, amelyen az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnökének a meghívására vettek részt a parlamentbe jutott pártok vezetői csütörtökön Pozsonyban.

Az egyeztetések során bebizonyosodott, hogy a Smernek egyedül kell majd kormányt alakítania - mondta el a kerekasztal-találkozót követő sajtótájékoztatón Robert Fico. Fico kijelentette, nem látnak okot arra, hogy változtassanak a kisebbségek jelenleg érvényes status quóján. Hozzátette: valószínűleg sor kerülhet a szlovák állampolgársági törvény módosítására. A Smer elnöke ennek részleteire nem tért ki.

„Megtartja a kisebbségek status quoját a Smer, és ígéretet tett arra is, hogy a magyar helységnévtáblákra vonatkozó kormányhatározatot sem fogják megváltoztatni” - mondta el Robert Fico bejelentését követően Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar párt elnöke, aki szerint a tárgyalás konstruktív volt.

Robert Fico, a Smer elnöke, aki „érdekes” hangulatúnak nevezte a találkozót, arról is tájékoztatott, hogy megegyezés született arról: az április 4-én összeülő új törvényhozásban a leendő ellenzék két házelnöki posztot kap majd, és a parlamenti bizottságok hasonló arányban kerülnek elosztásra a kormány és az ellenzék képviselői közt, mint ahogy az a 2010-es választások után megvalósult. Arról, hogy az ellenzéki pártok jelöltjei közül ki töltheti be ezeket a funkciókat, az új parlament dönthet majd áprilisban. 

Robert Fico szerint az új törvényhozásban megegyezés születhet egy olyan alkotmányerejű deklarációról is, amely elítélné az úgynevezett Vladimír Meciar-féle amnesztiákat is. Vladimír Meciar exkormányfő 1998-ban, amikor az államfő bizonyos jogköreit is betöltötte, széles körű amnesztiát hirdetett. Ennek köszönhetően több homályos - vélhetően politikai hátterű - ügy (köztük Michal Kovác volt köztársasági elnök fiának az elrablása) kivizsgálása nem fejeződhetett be. Ján Fígel, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke szerint a Smer elnöke által említett deklaráció nem elegendő arra, hogy a parlament „kiegyezzen” a Vladimír Meciar által érvényesített amnesztiával.

Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalmának elnöke szerint a párt vélhetően nem állít majd jelöltet a parlament alelnöki posztjának betöltésére. Rámutatott: miután Robert Fico ebben a tekintetben már megegyezett Bugár Bélával, hogy az OLaNO semmilyen jelöltjét nem fogják támogatni, akkor ennek nem is lenne értelme.

„A házalelnökökről az ellenzéki pártoknak kell majd megegyezniük, és ennek során a jobboldali pártok bizonyíthatják, hogy képesek az egymással való kommunikációra” - mondta el Lucia Zitnanská, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS) alelnöke.

Az egyeztetést követően esélyt lát a marihuánafogyasztás dekriminalizációja kérdésének a megoldására Richard Sulík, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) elnöke. Elmondta: elégedettek vagyunk, hogy kiderült, terítékre kerül ez a téma. Hozzátette: az előző kormánykoalíció keretén belül erre nem sikerült megtalálni a politikai akaratot.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2012. március 16. 00:14
reménykedjük...hogy valami történt...és jó...azt majd kiderül igy is marad e
OrangeOrder
2012. március 15. 21:49
Nagyon szereti ezt a "status quo"-szót ez a buta tót. Szécsényben le kellett volna neki osztani egy kis pofont puskatussal, az embereit meg leszedni a környező háztetőkről.
mandinerer
2012. március 15. 18:52
Ha Orbán valóban kemény lenne: http://barikad.hu/ha_orban_valoban_kemeny_lenne_akkor_igy_beszelne_ficoval_kepregeny-20120315
benszülött
2012. március 15. 17:49
Tehát maradnak a Benes-dekrétumok. Vereséget szenvedett magyar külpolitika, pedig Martonyinak fontos a kissebbségek megmaradása, minden karácsonykor elmondja a hanukázóknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!