Fellegi az IMF magyarországi misszióvezetőjével tárgyal

2012. március 16. 13:24

Csütörtökön Washingtonban megkezdte az informális egyeztetést a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel Fellegi Tamás. A tárca nélküli miniszter pénteken találkozik a IMF magyarországi misszióvezetőjével, hogy megvitassák a közelmúlt magyarországi fejleményekeit.

2012. március 16. 13:24

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter Washingtonban csütörtökön megkezdte az informális egyeztetést a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel – közölte Szapáry György, Magyarország egyesült államokbeli nagykövete. „Az előkészítő megbeszéléseknek ebben a szakaszában még nem szokás nyilatkozni” – mondta az MTI érdeklődésére Szapáry György, aki korábban több mint két évtizeden át dolgozott az IMF-ben. Fellegi Tamás pénteken találkozik a IMF magyarországi misszióvezetőjével, hogy megvitassák a közelmúlt magyarországi fejleményekeit.

Iryna Ivaschenko, az IMF budapesti képviseletének vezetője múlt csütörtökön azt mondta az MTI-nek, hogy a mostani szakaszban nem várhatók tárgyalások a Magyarországgal esetleg kötendő készenléti hitelmegállapodásról, és nem terveznek a miniszter számára találkozót az IMF vezetőségével sem.

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter a múlt héten egy budapesti konferenciáján közölte: „Magyarország célja a mielőbbi EU/IMF-megállapodás, nincs B-terv”. Fellegi Tamás kiemelte: a kormány a hivatalos EU-IMF tárgyalások mielőbbi megkezdésére és gyors lezárására törekszik, hiszen mindhárom tárgyaló fél, minden magyar állampolgár és minden nem kizárólag spekulációra játszó befektető közös érdeke, hogy a magyar gazdaság fenntartható államháztartási hiánnyal, fenntartható növekedési pályára álljon.

Iryna Ivaschenko másnap, március 9-én, pénteken az MTI-nek arra a kérdésére, hogy milyen lépéseket vár az IMF a magyar kormánytól a hivatalos tárgyalások megkezdéséig, konkrétumot nem mondott. Annyit jegyzett meg, hogy a jegybanki függetlenséget illető aggodalmaikat már a Magyarországról szóló jelentésükben ismertették. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy Gerry Rice, az IMF nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója az előző nap, azaz csütörtökön Washingtonban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: amiként az IMF-tisztségviselői – köztük a vezérigazgató is januárban – hangsúlyozták, továbbra is tartós elkötelezettséget várnak a fő politikai kérdésekben, mielőtt elkezdenék egy hitelprogram megvitatását. Külön említette, hogy a fő politikai kérdések közé tartozik a nemzeti bankról szóló törvény is.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2012. március 16. 18:42
ha Fellegi Washingtonban tárgyal, szegény Viktor hiába várja őket, az asztalnál... senki nem örül neki..és megitn nem erről van szó..hanem olvasd vissza a nyilatkozatokat a nem keletek, nicns ráztok szükségünk hát meggondoltuk magunka hát még se kelletek hát most miért nem tárgyaltok velünk ilyen feltételekkel nem na most akkor nem tárgyalunk, bmit megteszüönk... stb
kjkj945
2012. március 16. 18:35
Minden baj. Az is baj, hogy nem tárgyalnak az ájmuffal, az is baj ha tárgyalnak.
Basiliscus
2012. március 16. 16:14
Ez az egész már a röhej kategóriába tartozik. OV már tárt karokkal várja a delegációt. A tengerentúlon ezt nem tudják vagy a BankCenterben?
Sebaj Tóbiás
2012. március 16. 16:05
Hogy is volt egy éve ? Elbúcsúztunk az IMF-től,és hazaküldtük őket. Most meg Fellegi házhoz megy, mos, főz,takarít, cipőt pucol,csak hogy leessen egy kis apró.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!