Orbán szerint nincs szükség ingyenes jogászképzésre

2012. február 09. 09:02

Orbán Viktor optimista, de egyben önkritikus beszédével kezdődött meg a Fidesz háromnapos egri frakcióülése. A kormányfő képviselői kérdésre elmondta: nem fogják segíteni a BKV-t, de ha készül egy olyan koncepció, amivel saját lábára állhat a cég, ahhoz adnak támogatást. Orbán szerint még a 100 államilag támogatott jogász is sok, nullára lenne szükség.

2012. február 09. 09:02
Orbán Viktor helyzetértékelésével kezdődött meg szerda esete a Fidesz-KDNP háromnapos ülésszakindító frakcióülése Egerben. Az Origónak beszámoló képviselők szerint a miniszterelnök optimista képet vázolt a kormány és a kormánypártok jövőbeli kilátásairól. Beszédének vezérfonalát az adata, hogy befejeződött az ország átalakítása, most már a konszolidáció következik. A résztvevők szerint Orbán önkritikus volt, elismerte, hogy sokszor a választók sem értették a kapkodást, de úgy vélte, hogy nem lehetett volna lassabban végrehajtani az átalakításokat. Később kérdésre elismerte, hogy a kapkodásban születtek „nem szerencsés vagy nem megfelelő” megoldások, ezeket utólag orvosolni fogják.
 
A miniszterelnök szerint az átalakítások mérlege összességében pozitív, akkor is, ha nagyjából 15 százaléknyi szavazó elpártolt a kormánytól. Őket Orbán az „az átalakítás veszteségének” nevezte. Szerinte ez nem rossz arány, ráadásul kutatásokra hivatkozva úgy vélte, hogy ebből 10 százalék még visszahozható. Orbán megismételte, hogy a kormány nem csak azért van jó helyzetben, mert az új alaptörvényre épülő berendezkedése stabil, hanem azért is, mert megosztott az ellenzéke, illetve gyakorlatilag nincs is, tehát működik a centrális erőtér.
 
A kormányfő beszéde után a képviselők kérdezhettek. A recessziót és a költségvetés esetleges borulását firtató kérdésekre Orbán úgy válaszolt, hisz a német gazdaság húzóerejében. Elismerte ugyanakkor, hogy a gazdaság visszaesésének nem a költségvetési hatásai lesznek súlyosak, hanem az, hogy a piac nem csinál új munkahelyeket, sőt még a jelenlegieket sem őrzi meg. Utalva az egymillió új munkahely ígéretére leszögezte, hogy pedig ebben erős ígérete volt a kormánynak, ami eddig nem teljesült és elérni is egyre nehezebb. György István, Budapest városüzemeltetésért felelős alpolgármestere arról érdeklődött, hogy a BKV is a Malév sorsára jut-e, Orbán némileg cinikusan azt válaszolta, hogy a „BKV még sosem dőlt be, most sem fog”. Leszögezte, hogy amíg évről évre csak segítségért könyörög a főváros, addig nem fog pénzt adni a kabinet a BKV-ra. Ha viszont letesznek egy olyan koncepciót, amely szerint 3-4 éven belül a saját lábára áll a cég, akkor szívesen áldoznak az átszervezésre vagy az átmeneti megsegítésre.
 
A képviselők felvetették az önkormányzatok devizaadósságának kérdését is, de Orbán Viktor leszögezte, ebben az esetben nem készül a kormány a bankok elleni fellépésre. Mint fogalmazott, eleget csaptak már oda a pénzintézeteknek az elmúlt másfél évben. Pósán László fideszes oktatáspolitikus az államilag támogatott felsőoktatási keretszámok csökkentését firtatta. Példaként a jogász képzést említette, ahol a tavalyi 800 helyett ősztől már csak 100 államis hely marad. Orbán erre úgy reagált: igaza van Pósánnak, valóban hiba volt 100-ra csökkenteni a jogász férőhelyeket: „A helyes ugyanis az lett volna, ha nullára vettük volna vissza” – fogalmazott. A frakcióülés első napján nem került szóba sem az IMF-hitel, sem az EB által Magyarországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárás, sem Schmitt Pál plágiumügye – írja az Origo.

Összesen 232 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Finta László
2012. február 09. 16:16
Azért - biztos, ami biztos alapon - Orbán Gáspár 2011 őszétől az ELTE joghallgatója. (Gondolom, állami finanszírozással.) Elvégre magasan jegyzett diploma, doktori címet is tanúsít.
holden
2012. február 09. 15:03
Mérhetetlen cinizmusra, arra bezzeg van. Mindenesetre jó tudni, hogy lényegtelen a véleményem, maximum az "átalakítás vesztesége" leszek, de ha a kutatásokra hallgatunk, talán még az sem. Tudtommal egyébként eddig még a Malév sem ment csődbe, aztán nézze meg az ember, most mintha mégis ez történt volna.
flo
2012. február 09. 14:39
Viktor! És ha elkövet a FIDESZ a választások során egy-két huncutságot, akkor ki fog kimosdatni benneteket? Oszt jónapot. Vagy már nincs szükség ügyvédekre, mert zsebetekben a bírói kar?
szigno57
2012. február 09. 13:00
Rosszul járnának a diákok, ha rám lenne bízva - csak tiszta kitünővel lehetne ingyen tanulni. Vagy mégsem járnának rosszul? - ki tudja...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!