Blikk: Visszaélnek a képviselők a lakhatási támogatással

2012. február 07. 10:54

Bemondás alapján, hivatali ellenőrzés nélkül utalja a parlament a képviselőknek az évi 1,4 millió forint lakhatási támogatást. A Blikk információi szerint több politikus is visszaél ezzel, és jogtalanul veszi fel az összeget.

2012. február 07. 10:54

Bemondás alapján utalják a képviselők számára az évi 1,4 millió forint lakhatási támogatást; a politikusok – hiába bírnak akár több fővárosi lakással is – könnyedén azt állíthatják, hogy állandó lakcímük vidéki – írja a Blikk. A lap úgy tudja, a valódi lakóhelyet nem ellenőrzik, és akár egy budapesti illetőségű politikus is hozzájuthat az összeghez, ha vidékről választják a parlamentbe. A Blikk hétfőn hat képviselőt nevezett meg érintettként az ügyben: Baracskai Józsefet (DK), Nyikos Lászlót (Jobbik), Pörzse Sándort (Jobbik), Vantara Gyulát (Fidesz), Kulcsár Józsefet (Fidesz) és Szilágyi Lászlót (LMP). Vagyonnyilatkozatuk alapján úgy tudni, ők Budapesten és választókerületükben is rendelkeznek lakással. Szilágyi László a Blikknek bejelentette: visszamenőlegesen lemond a havi 116 ezer forintról. Vantara Gyulának és Kulcsár Józsefnek, a Fidesz képviselőinek a hét végi frakcióülésen kell számot adniuk lakhatási támogatásukról.

„Az Országgyűlés Hivatala a képviselő által leadott nyilatkozatban foglaltak alapján fizet térítést. A nyilatkozatban foglaltakat ellenőrizni, vizsgálni nincs lehetősége” – közölte a Blikk kérdésére az Országgyűlés Hivatala, hozzátéve: nem számít a vagyonnyilatkozatban feltüntetett lakástulajdon, mivel abban haszonélvezettel vagy más jogcímen más is lakhat a politikus. 

Földes Ádám, a Transparency International ügyvezető igazgatója furcsállja, hogy az Országgyűlés Hivatala nem ellenőrzi a  nyilatkozatok igazságtartalmát: „mint közpénzzel gazdálkodó szervezet, felelős azért, hogy a rábízott pénzt törvényesen, célszerűen használják fel, ha pedig tudomására jut, hogy egyes képviselők visszaélnek a költségtérítésekkel, akkor hivatali kötelessége büntetőfeljelentést tenni”.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2012. február 07. 23:10
"Munkásszállót" kéne építeni nekik. Aki akarja, igénybe veszi, aki nem,nem.
trespass
2012. február 07. 13:34
Tiszta szerencse hogy nem élnek vissza mindennel! Csak amivel lehet... Úgyszólván mindennel.
pimepime
2012. február 07. 12:18
Ha kellőképpen gondos lenne az újságíró, a felvett összeget elosztaná a képviselők parlamentben töltött napjainak számával. Na az érdekes dolgokra világítana rá.
HSL
2012. február 07. 11:58
új zsiványtanya épül
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!