Barclays: Nem lesz komoly negatív hatása a leminősítésnek

2011. december 22. 08:29

A Barclays Capital elemzői szerint „negatívak lesznek, de nem hatalmas mértékben” a következményei annak, hogy már két hitelminősítő is bóvli kategóriába sorolta Magyarországot.

2011. december 22. 08:29

A befektetési ajánlású magyar adósosztályzat immár két hitelminősítő által bejelentett megvonásának várható technikai következményei „negatívak lesznek, de nem hatalmas mértékben”, vélik londoni elemzők. A Barclays Capital felzárkózó térségi közgazdászai csütörtök hajnali értékelésükben azt valószínűsítették, hogy a Standard & Poor's lépése nyomán előállt helyzetben a magyar eurókötvények esetleg kikerülhetnek a befektetési ajánlású adósságokra szakosodott indexekből, ami potenciálisan bizonyos mértékű kényszereladásokhoz vezethet.

A Barclays Capital londoni elemzői „iránymutatásként” közölték, hogy a ház BarCap US IG Credit indexét követő alapok hozzávetőleg 2500 milliárd dollárnyi befektetői tőkét kezelnek, és mivel Magyarország súlya ebben az indexben 0,2 százalék, ez elvileg néhány milliárd dollárnyi kötvény potenciális kényszereladását jelentheti befektetési ajánlású papírokat tartó kötvénybirtokosok részéről. A Barclays elemzői szerint reálisan megítélve azonban e befektetők kezén valójában ennél kevesebb magyar kötvény is lehet, mivel elképzelhető, hogy Magyarország alacsony súlya miatt a vásárlók egy része már kiszállt ezekből a pozíciókból. A ház közgazdászai a helyi piacon forgó kormánykötvények esetében „elhanyagolható” technikai hatást jósoltak, mivel szerintük ezek a kötvények kevés, hitelminősítői besorolásokat iránymutatásként követő portfolió-beáramlást vonzottak.

Mindezek miatt valószínűtlennek tartják, hogy két - vagy akár három - befektetési szint alatti hitelminősítői osztályzat kötvényeladásokhoz vezetne a magyar állampapírokat tartó külföldi befektetők részéről, hacsak „a minősítési döntésekből a befektetők nem tudnak meg valami teljesen újat a magyarországi alapmutatókról”. A Barclays szerint a leminősítés „konstruktívabb párbeszédre” késztetheti Magyarországot a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val, és felgyorsíthatja a tárgyalásokat. A ház londoni elemzői szerint ugyanakkor megvan annak a kockázata is, hogy a magyar kormány esetleg megpróbál külső pénzügyi támogatás nélkül boldogulni, további, „nem szokványos” gazdaságpolitikai intézkedésekhez folyamodva, illetve a hivatalos devizatartalékokból merítve. (MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2011. december 22. 14:27
A Fitch épp az USA-t fenyegeti leminősítéssel. Annak irtózatos, az összes EU-adósságot jócskán meghaladó tartozása miatt. Izlandot, Írországot, Görögországot ennek mikroszkopikus töredéke miatt sikerült csődbe juttatni. Gazdasági világháború folyik, egyrészt pár ezer fős láthatatlan szereplőkkel, másrészt egész országokkal, sőt lassan az EU-val is. A mondás szerint: őrültség, de van benne rendszer.
Gombóc XVI. Artúr
2011. december 22. 12:22
Hát szerintem ez is nagyon nagy pofon lenne az országnak: "...néhány milliárd dollárnyi kötvény potenciális kényszereladását jelentheti..." Merthogy Forintban számolva ezek százmilliárdok...
HSL
2011. december 22. 10:16
egyezzünk ki döntetlenben!
bmucsai
2011. december 22. 09:50
" A Barclays szerint a leminősítés „konstruktívabb párbeszédre” késztetheti Magyarországot a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val, és felgyorsíthatja a tárgyalásokat. " Hazugság! Semmi biztosíték nincs erre, ugyanis nem a minősítőkkel, a "piacokkal" szerződünk. Az IMF - EU-val bármire szerződünk, az a "piacokra" semmi kötelezettséget nem mjelent! A pénzügyi rendszeren kívűli megoldásokat kell csinálni. Egyébként a fentiek vonatkoznak az euróra is. Hiába öntenek rengeteg pénzt a bankokba, csak rendszeren kívüli megoéldás mentheti meg az eurot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!