Ezt kéri majd az IMF és az EU Gyurcsány szerint

2011. december 07. 20:55

A volt miniszterelnök szerint az IMF a különadók megszüntetését és a gazdasági alkotmányosság helyreállítását kérheti. Az EU feltétele pedig az Alkotmánybíróság és a Költségvetési Tanács jogkörének visszaállítása lehet a hitelkeretekért cserébe, mondta Gyurcsány Ferenc a Duna Televízióban.

2011. december 07. 20:55

Gyurcsány Ferenc szerint 2008-hoz hasonlóan ezúttal is készenlétihitel-megállapodást köthet a kormány a Nemzetközi Valutaalappal. A volt miniszterelnök a Duna TV-nek adott interjújában úgy vélte, ezért cserébe az IMF a különadók megszüntetését és a gazdasági alkotmányosság helyreállítását kérheti. Szerinte ugyanakkor kérdés, hogy Orbán Viktor erre hajlandó lesz-e.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint az Ez Európai Unió feltételei szintén a különadók eltörlése, emellett pedig  az Alkotmánybíróság és a Költségvetési Tanács korábbi jogkörének visszaállítása lehet. Nem csodálkozna rajta ugyanakkor, hogy Orbán azt közölte volna a tárgyalódelegációval, hogy nem akar megegyezni az IMF-fel, mert ahhoz filozófiai, gazdaságpolitikai és politikai fordulatot kellene végrehajtania, amire nem mutatkozik hajlandónak.

Azzal kapcsolatban, hogy az államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság szerint a költségvetési adatok meghamisítása miatt felvethető a Gyurcsány-kormány büntetőjogi felelőssége, azt mondta: nem neki kell cáfolnia a vádakat, hanem azoknak kell bizonyítaniuk, akik megfogalmazták őket. Szerinte a jobboldalon sokan vannak, akik „a napfogyatkozástól az árvízig” mindenért őt tennék felelőssé. De kész megvívni mindenkivel, aki ezt szeretné, de ehhez „sorszámot kell tépni”.

Gyurcsány az interjúban a határon túli magyar állampolgárok szavazati joga ellen is érvelt, mondván azoknak kell dönteniük az ország ügyeiről, akik részt vesznek a közteherviselésben és közvetlenül viselik a kormányzás következményeit. Szerinte a választójog kiterjesztése a határon túl élőkre csak szembe fordítja a Magyarországon és az azon kívül élő magyarokat. Kritizálta a választójogi törvényt is. Pártja jövőbeni esélyeiről szólva úgy fogalmazott: azok lehetnek a támogatóik, akik „hisznek 2006 reformigazságában, az őszödi beszéd igazságtartalmában, akik hiszik, hogy a rendőrök a köztársaságot védték 2006-ban” és azok, akik hibái ellenére tisztességes demokratának tartják őt.

 

Fotó: Gyurcsány-Facebook

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajkakutya
2011. december 12. 20:53
Innen viszi a lószart a mamának.:-))))
Faqtya ezredes
2011. december 08. 20:43
Jobban illik alája a zöld szennyesláda.
Hontalan
2011. december 08. 20:16
Most már tényleg borzalom ez a pasas! Elmegy a jó francba ez a pápai alkoholista tolvaj szülők bűnöző csemetéje! Óvakodjunk a vidéki sutyerák "szines" egyéniségektől is!
Soma
2011. december 08. 18:10
"a gazdasági alkotmányosság helyreállítását" --------------- Istenem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!