Az MSZP és a DK is gyászolja Havelt

2011. december 18. 16:39

Havel életműve figyelmeztető felkiáltójel a mai magyar ellenzéknek – írta a volt cseh államfő halálára a Demokratikus Koalíció vasárnapi közleményében. Mesterházy Attila azt közölte: Havel halála nagy veszteséget jelent a világ demokratikusan és humánosan gondolkodó közössége számára

2011. december 18. 16:39

A Demokratikus Koalíció szerint manapság, amikor az Európai Unió gondokkal küzd, különösen fontos lesz megőrizni Václav Havel szellemiségét, 1989 – idehaza ma már sokak által feledésre ítélt nagyszerűségét: a diktatúrából demokráciába való átmenet legfontosabb esztendejét. Havel életműve figyelmeztető felkiáltójel a mai magyar ellenzéknek: a demokraták sohasem dőlhetnek hátra, a diktatúrák újraéledhetnek írta a volt cseh államfő halálára a Demokratikus Koalíció vasárnapi közleményében.

Mesterházy Attila szerint Václav Havel politikai pályafutásának sikerét az a sokrétű, a humanista értékrendet hirdető íróiköltői munkássága táplálta, amely az európai határokon is túl az egész világ számára szolgált ideológiai és esztétikai útmutatóul. Az MSZP elnöke hangsúlyozta, hogy Václav Havel halála nagy veszteséget jelent a világ demokratikusan és humánosan gondolkodó közössége számára, emléke és emberi nagysága egészen bizonyosan több nemzedék számára szolgál példaként.

Frissítés

Az LMP közleményében a volt cseh köztársasági elnök haláláról úgy nyilatkozott: „író volt, de nem pusztán a szavak embere. Kitartó és kérlelhetetlen demokrataként nem tűrte a zsarnokságot. Bátorságával és tartásával mindig személyesen mutatott példát, vállalva a kockázatokat, a retorziókat és mindazt, amit a szabadság kiharcolásáért vállalnia kellett”Az LMP szerint Václav Havel több volt egy egyszerű lázadónál, azon kevés vezetők egyike volt, aki nem csak az ordas diktatúra ellenzékeként tett tanúbizonyságot a liberális demokrácia mellett, hanem ragaszkodott ezen eszmékhez akkor is, amikor ő maga vált a legfőbb államhatalom birtokosává.

Mély fájdalmát és őszinte részvétét fejezte ki a gyászoló családnak, valamint az egész cseh népnek Schmitt Pál köztársasági elnök. Közleményében úgy fogalmazott: „elvesztettünk egy politikust, egy írót, egy barátot, aki mindig nagy érzékenységgel fordult a magyarok felé”. Schmitt Pál közleménye szerint a rendszerváltozás emblematikus alakja eltávozott, de személye és munkássága örökre beírta magát Európa történelemkönyvébe.

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2011. december 19. 16:23
"Az mszp és a DK is gyászolja Havelt". Cseh honfitársa, Bohumil Hrabal Díszgyász címmel írt egy könyvet. Igaz, nem az mszp-ről és nem is a DK-ról. Szegény Havelt épp a cseh elvtársak ültették le öt évre. Ott szerezte gyógyíthatatlan tüdőbaját. Akkoriban a DK elnöke, Furcsány et. kisúttörő, majd kisz-vezér volt. Amikor a gyászoló mszp Kovács Laci bácsija, Lendvai Ildikó nénije, stb. ordítva ítélték el a prágai tavaszt. Amikor Havel darabot nem lehetett Magyarországon bemutatni. Ezt nevezik balos megigazulásnak felebarátaim.
kalandféreg
2011. december 19. 10:55
Gyanitom elbaszták a közleményt és valójában Kim Dzsongilt gyászolják
tóth mária
2011. december 19. 09:17
Havel egy igazi szabadkőműves, gazdag zsidó család szülötte! Talán ezért volt olyan közel Göncz Árpádhoz, és megtartotta volna anno a Benes dekrétumot is! Ez volt ő, és semmi más! Azok csináltak belőle demokratát, akik itt nálunk is féltik!
kalasnyikov
2011. december 19. 05:46
ujabb nagy hazugság....lmp......a csehek sohasem szerették a magyarokat, mit szerettek volna rajtunk????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!