Az LMP szerint Kósa ötlete szétveri Budapestet

2011. december 06. 12:51

Jávor Benedek úgy véli, hogy Kósa Lajos javaslata gyakorlatilag 23 önálló városra tagolná Budapestet. Az LMP-s politikus szerint ezzel éppen ellentétes lépésekre volna szükség: a város két évtizede agonizál amiatt, hogy a kerületek érdekei mindig felülírják a város hosszútávú fejlesztési szempontjait.

2011. december 06. 12:51

Az LMP szerint katasztrófát jelentene Budapest számára, ha elfogadnák Kósa Lajos  önkormányzati törvényjavaslathoz benyújtott indítványait. Jávor Benedek szerint Kósa két módosító javaslatával lényegében 23 önálló várost csinálna Budapestből, a fővárosi önkormányzat helyére pedig egy „megyei jellegű” önkormányzatot illesztene. Utalt arra, hogy az egyik javaslat szerint a főváros a jövőben nem települési, hanem területi önkormányzat lenne, bár elláthatna települési feladat–, és hatásköröket is. Jávor szerint ezzel Budapest megkapná a kegyelemdöfést.

Hozzátette: a város két évtizede agonizál amiatt, hogy nincs egységes stratégiai városirányítás,  a részérdekek, a kerületi szempontok mindig felülírják a város hosszú távú fejlesztési szempontjait. Szerinte ezzel szemben Budapestnek éppen arra lenne szüksége, hogy többletjogosítványokat kapjon a fővárosi önkormányzat, hogy a város egészét és az agglomerációt is érintő problémákat meg tudják oldani. Közölte, ennek érdekében a törvényjavaslathoz benyújtott egy módosító indítványt – berlini és hamburgi példára – ami szerint a fővárosi önkormányzat magához vonhatná a döntéshozatal jogát olyan településrendezési, városfejlesztési ügyekben, amelyek a város egészét, vagy több kerületét érinti. Jávor nagyon örülne, ha Kósa „nem Budapesttel szórakozna”. Szerinte a fővárosi önkormányzatnak biztosítandó jogkörök kérdéséről szakmai vitát kellene indítani, és abba bevonni a pártok mellett a szakmai műhelyeket és a civil szervezetetek.

Somfai Ágnes fővárosi LMP-képviselő szerint a törvényjavaslat tárgyalása Tarlós István főpolgármester és a Fidesz közötti konfliktusok terepévé vált: jól mutatják ezt a fideszes fővárosi képviselők által benyújtott módosító indítványok is. Szerinte van olyan módosító indítvány is, ami kivenné a főváros kezéből a hajléktalan–ellátás feladatát, pedig az elmúlt 21 évben egy működő – ám javításra szoruló – rendszer alakult ki. Somfai szerint Wintermantel Zsolt IV. kerületi fideszes polgármesternek, fővárosi és országgyűlési képviselőnek el kellene számolnia fővárosi mandátumával, mert mások mellett aláírta Kósa Lajos egyik indítványát, ami szavai szerint Budapest szétveréséhez vezethet.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ellenálló
2011. december 07. 05:23
1 négyzetméter járda elkészítése: 14e huFt. (igazából mennyi lehet?) Ha a Nagyvárad térnél valami eszement ötlettől vezérelve letérsz a fő útról, azonnal egy másik (nem városban) országban találod magad. Ugyan ez igaz a város más területeire is. Ha mindenáron hozzá akarnak piszkálni a struktúrához, akkor a főváros jogait kellene erősíteni és az önkormányzatok lehetőségeit behatárolni. 23 érdek pont ennyi felé tépi az egészet és akkor még ott van a fővárosi, ami 24-ként rátesz egy lapáttal. Mi az már, hogy egy önkormányzat eladósodik? Ki fogja azt kifizetni? Majd mi a kutya, ingatlan, kémény, gk.adóval ?
HSL
2011. december 06. 23:28
A forint után a fővárost is bedöntené a hurkás? vigyázó szemét a lámpavasra vesse
Autofocus
2011. december 06. 18:42
Az autonómiának és a szuverenitásnak vannak működő és nem működő szintjei. A kerületi önkormányzatok a jól működő szintet képviselik, míg a Főváros (a megyékkel együtt) a diszfunkcionális szinteket. Nem véletlen hogy fővárosi szinten alakulhatott ki a korrupciónak és az átláthatatlan panamáknak egy emblematikus szintje. Bármerre járok, azt látom hogy ami kerületi fenntartású, az működik, ami fővárosi fenntartású, az nem. A budapesti kerületek átlagosan egy-egy megyei jogú város lakosságával rendelkeznek, ráadásul sokszor korábban önálló településekként lettek az ötvenes években a mesterséges vízfejjé duzzasztott Nagy-Budapesthez csatolva, így ezeket a százezres közösségeket joggal illeti meg az önrendelkezés, hogy helyben fontos közügyeiket a saját maguk által választott testületeken keresztül úgy intézzék ahogy az nekik a legmegfelelőbb. Ezken a szinten még kézzelfoghatók az önkormányzati szolgáltatások, ha az iskola, óvoda nem jól működik, ha a közpark elhanyagolt, akkor személyesen olvassák a polgármesterek fejére, akik épp ezért általában sokkal számonkérhetőbbek mint egy kétmilliós főváros falanszterbe zárkózó bürokratái. Ezért ne jöjjön senki Verókkal meg Hunvalddal, mert ők egészen másnak a szimbólumai, szerencsére a kerületi polgármesterek túlnyomó többsége a szoclib gengszterkormányzás alatt és a Demszky féle pangás alatt, annak ellenére, illetve azzal szemben is lelkiismeretesen, a kerületek érdekében dolgozott, sőt, még a nem kifejezetten a polgári oldalhoz köthetők közül is nem egy kifejezetten vállalható produkciót nyújtott, más kérdés hogy az önkormányzati választások nem csak a helyi politikáról szólnak. Sokkal inkább úgy látom hogy az LMP most leginkább a többségi illetve az egyfordulós álasztási rendszer, illetve az időközi választásokon történt arcra esése kapcsán rájött, hogy csak egy nagyhatalmú Budapest listáján lenne jelentősége a pártjának kimutatható tényezővé válni, kerületi szinteken elvéreznek mindenhol (mert ott a duma kevés). Mindezzel együtt azt vallom, hogy a közösségi közlekedés, a nagyberuházások, egyes közszolgáltatások ellátása (világítás, víz-csatorna, útkezelés igen, de pl. a temetők már nem!) és az egész agglomerációt érintő stratégiai fejlesztések összefogása csak egy budapesti, vagy ennél magasabb, agglomerációs szinten biztosítható, így mindenképpen szükség van a fővárosi szintre, de nem misztifikálnéám túl a jelentőségét, mert a megyéről is kiderült hogy teljesen kliüresedett a funkciója: amit a település nem tud ellátni (pl regionális kórházak) azt az államnak kell átvennie. Ha így vesszük, a fővárosi tömegközlekedést is az állami lélegeztetőgép tartja életben évek óta, és ha egy szinten lenne a MÁV a Volán és a BKV koordinálva, sokkal célszerűbben meg lehetne szervezni a régió közlekedését.
L066H
2011. december 06. 17:36
Valaki szóljon már az lmp-nek, hogy fáziskésésben vannak. :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!