Tarlós: Debrecen lehet az ország legnagyobb városa

2011. november 26. 14:31

Az új önkormányzati törvényhez benyújtott módosító javaslatokról és a BKV finanszírozásáról tartott rendkívüli sajtótájékoztatót Tarlós István főpolgármester.

2011. november 26. 14:31

Kezelhetetlen helyzetet teremtene az az önkormányzati törvényhez készült fideszes módosító javaslat, amely Budapestet megyének nyilvánítaná, a kerületekből pedig huszonhárom független település jönne létre, vagyis Magyarország egységes fővárosa száznegyven év után megszűnne – jelentette ki Tarlós István szombati rendkívüli sajtótájékoztatóján. A főpolgármester szerint ha az elképzelés megvalósul, Budapest csak megyei feladatokat láthatna el, és a kerületeknek jutna valamennyi települési feladat. Hozzátette: ezzel Magyarország legnagyobb városa Debrecen lenne. Szerinte ezt erősíti egy másik javaslat is, ami a több kerületet érintő beruházásokat venné ki a főváros hatásköréből.

Tarlós István emellett beszélt a BKV-ról is, amely szerinte januárban akár csődbe is mehet, emellett a közlekedési beruházások is veszélybe kerülhetnek, ha nem változik a finanszírozási rendszer. A főpolgármester megköszönte Orbán Viktor miniszterelnöknek a kormánytól kért és megkapott 5 milliárdos támogatást a BKV-nak. Kijelentette ugyanakkor, hogy nem szeretnének éveken keresztül támogatásért rohangálni a kabinethez, ezért Budapestnek forrásteremtési lehetőségre van szüksége, ezért is kérik, hogy engedjék kivetni a közlekedési adót és a dugódíjat, amitől 10-20 milliárdos éves bevételt remél a főváros.

A főpolgármester kitért arra is, hogy bár Budapest adja a GDP jelentős részét, a megtermelt jövedelem adójának csak egy százaléka marad a fővárosnál, amiből lehetetlen gazdálkodni. Ezért nem képes egyedül talpra állítani a főváros a BKV-t.

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zoli_80
2011. november 27. 18:29
Ha ezt tényleg meglépi a Fidesz, akkor ezzel aláírhatja saját halálos ítéletét.
Atlantis
2011. november 27. 08:57
Budapesten némi átszervezés tényleg nem ártana. Elsősorban a kerületi polgármesterek jogosítványait csökkenteni, mert most rettentő kaotikus a helyzet. Városrendezésben és fejlesztésben például a fővárosé legyen az utolsó szó. Botrány ami a budai fonódó villamossal, vagy a Moszkva térrel kapcsolatban folyik. A kerületeket is át lehetne szervezni. De kerületek kellenek, mert nagyon más a II. és I., illetve a XIII. és a VIII. kerület problémái.
tarackos
2011. november 27. 08:08
",,,Budapestet megyének nyilvánítaná, a kerületekből pedig huszonhárom független település jönne létre, vagyis Magyarország egységes fővárosa száznegyven év után megszűnne..." Szó se róla, ez elég unortodox lenne ugye Pista?! De hát nyilván ez a fővárosiak akarata, erre adtak felhatalmazást. Bár nem látom pontosan miért jó ez nekik, végül is hülyének lenni állampolgári jog. Érdekes, ez a 140 év nem zavart az új zászló megtervezésében, vicces, hogy erre hivatkozol. De nézd a jó oldalát. Ha jól dolgozol nyelvvel, tervezhetsz két tucat új zászlót, sőt, talán lezavarhatsz újabb két tucat átnevezést is hisz ezekben már bizonyítottál...
Steppenwolf
2011. november 26. 23:43
"kérik, hogy engedjék kivetni a közlekedési adót és a dugódíjat, amitől 10-20 milliárdos éves bevételt remél a főváros." Azt a 10-20 milliárdot a BKV 3 hónap alatt lenyeli. Utoljára kora ősszel kuncsorgott és kapott is 16 milliárdot a BKV-ra, de ezek szerint már az is elfogyott. Az ilyen cég lehet hogy jobb is, ha inkább csődbe megy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!