Polgármester nem lehet képviselő

2011. november 03. 15:53

Elfogadta a kormány az önkormányzati törvény tervezetét.

2011. november 03. 15:53

A jövőben az óvodai oktatás kivételével az oktatás, az alapellátás kivételével az egészségügy, illetve az államigazgatási, a hatósági és a katasztrófavédelmi feladatok teljes egészében az államhoz tartoznak majd - közölte Tállai András államtitkár. Mint elmondta, minden településnek lesz választott polgármestere és képviselő-testülete a jövőben is.

Giró-Szász András kormányszóvivő szerint bebizonyosodott, hogy az elavult struktúra teljesítőképessége határán van, a működőképessége pedig veszélyben. Ezért átszervezik az önkormányzati hivatalokat, a kétezer fősnél kisebb településeken kötelezően közös hivatalokat kell létrehozni. Nem lesz kötelező azonban önkormányzati társulást létrehozni.

Az új önkormányzati törvényben szigorodnak az összeférhetetlenségi szabályok: a jövőben a polgármester nem lehet országgyűlési képviselő. Bevezetik a méltatlanság fogalmát is, amely bizonyos esetekben - ha törvénybe ütközőt tesz, vagy kényszergyógykezelésre ítélik - rendezi a polgármester lemondatásának szabályait. A budapesti önkormányzati rendszer átalakításáról annyit mondott, egyértelműbb lesz a feladatmegosztás.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
huttinger
2011. november 04. 00:22
A polgármesterség eleddig egy aranybánya volt. Miszter 20%.A fiam lesz a legjobb party....stb stb. A fidesz is tudta, hogy a saját tevei kaszálják a füvet? És ennyi amit tud tenni ellene?
huttinger
2011. november 04. 00:10
"""Giró-Szász András kormányszóvivő szerint bebizonyosodott, hogy az elavult struktúra teljesítőképessége határán van, a működőképessége pedig veszélyben. """ Jól beszélsz Bandikám! Azért a tanácsi rendszer milyen faszán elvolt 40 évig 20 évnyi "eltévelyedés" után visszatérünk a jól bevált formához. Tállai András mondja el a lényeget, hogy ezután az önkormányzat mennyit is ér. """....minden településnek lesz választott polgármestere és képviselő-testülete a jövőben IS.""" IS. Majd jól el lesznek ott magukba. Üléseznek pogácsázgatnak....és közben össze-vissza fecsegnek.....
hazug politikusok
2011. november 04. 00:02
És ez már 2012 január 1-től így lenne? Továbbá társadalmi munkába ingyen kellene polgármesternek lenni. Csehországban és így működnek az önkormányzatok.
vero1_
2011. november 03. 19:57
8 osztály kell-e majd, hogy valaki a község első embere legyen? uram bocsá szakma?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!