Napi: A munkáltatók fele jogszabályt sért

2011. november 15. 10:05

Az ellenőrzött munkáltatók csaknem felénél találtak szabálytalanságot a megyei kormányhivatalok munkaügyi felügyelői. Az OMMF szerint a személy- és vagyonvédelem területe számít a legfertőzöttebbnek.

2011. november 15. 10:05

Az első kilenc hónapban 16,5 ezer ellenőrzött munkáltató csaknem felénél, 44 százalékánál találtak valamilyen szabálytalanságot a megyei kormányhivatalok munkaügyi felügyelői − derül ki az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) első háromnegyed éves adataiból, amelyeket a Napi Gazdaság foglalt össze. Az ellenőrzések egyre több ágazatban − főleg vendéglátásban, kereskedelemben, valamint a személy- és vagyonvédelemben − mutattak a korábbi évekhez képest növekedést a feketemunkások számában - mutat rá a portál.

Idén szűkült a szankcionálás jogszabályi lehetősége, 8239 szabálysértő mellett a hatóságok mindössze 5486 esetben szabtak ki munkaügyi bírságot. A korábbi évekhez képest csökkent bírságösszegek mellett a kiszabott büntetések együttesen meghaladják az egymilliárd forintot.

Bejelentés nélkül mintegy 12 ezer munkavállalót foglalkoztattak idén, ez az összes főbb − és még szankcionálható − jogsértések tizenhárom százalékát tette ki. Az OMMF szerint a személy- és vagyonvédelem területe számít a legfertőzöttebbnek.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2011. november 15. 12:22
Az ellenőrzött munkáltatók csaknem felénél találtak szabálytalanságot a megyei kormányhivatalok munkaügyi felügyelői. Ezért kell ellenőrízni. A munkáltatók bezzeg behajtják a saját előírásaikat a munkavállalókon. Tehát ha szabáélyt sért a munkáltató, büntetni is kell. De személyre szabottan!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!